Un nou sezon al seriei documentare de investigaţie, „Ilegal cu Mariana van Zeller”, debutează la National Geographic, joi, 23 februarie, de la 22.00. Jurnalista Mariana van Zeller, câştigătoare a premiilor Peabody şi duPont, dezvăluie cum acţionează cele mai periculoase pieţe negre de pe planetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noi episoade vor avea premiera în fiecare joi, de la 22.00.

De-a lungul anilor, Mariana şi-a făcut o misiune de viaţă din explorarea mecanismelor interne ale celor mai periculoase şi ilegitime pieţe ale lumii interlope globale. În fiecare episod din cel de-al treilea sezon se va infiltra într-o reţea de trafic diferită pentru a investiga motivele din spatele traficului de organe, a piraţilor cibernetici, bandelor criminale, cluburilor de luptă sau contrabandei de petrol. Jurnalista se întâlneşte atât cu traficanţii, cât şi cu victimele, pentru a înţelege mai bine mecanismele interne ale economiei subterane globale de trilioane de dolari.

„Aproape jumătate din economia mondială este dominată de pieţele negre şi gri. Această economie subterană are influenţă asupra fiecăruia dintre noi. Şi totuşi, ştim foarte puţin despre această latură întunecată şi secretă a lumii”, spune Mariana. „Cu ILEGAL, încercăm să schimbăm acest lucru. Iar în acest sezon, poveştile şi problemele pe care le investigăm se simt chiar mai relevante şi mai urgente ca niciodată”.

În acest sezon, investigaţiile Marianei sunt influenţate mai mult ca niciodată de peisajul politic, economic şi social global, în timp ce Mariana călătoreşte în Ucraina, unde războiul cu Rusia a bulversat industria maternităţii de substituţie; se implică într-un cerc de escroci de criptomonede, chiar în pragul prăbuşirii industriei; şi expune modul în care armele fantomă tipărite 3D ajung în mâini periculoase. Beneficiind de accesul în interior, marcă înregistrată a seriei de la National Geographic, investigaţiile o poartă pe Mariana mii de kilometri pe tot globul, din Nigeria până în Thailanda, aducând-o în cele din urmă mai aproape ca niciodată de casă.



Alte subiecte abordate în cadrul seriei:

Piraţi cibernetici
Infracţiunile cibernetice, cum ar fi escrocheriile cu carduri de credit, furtul de identitate şi ransomware, reprezintă pieţele negre cu cea mai rapidă creştere din Statele Unite, ceea ce face ca datele să devină o marfă mai valoroasă decât aurul, armele şi drogurile. Mariana are misiunea de a înţelege modul în care informaţiile noastre personale şi financiare sunt furate, vândute şi distribuite de o reţea obscură de hackeri şi hoţi, expunând o reţea de proporţii globale.

MDMA
Un mesaj alarmant de la şcoala generală a fiului ei despre MDMA o determină pe Mariana să investigheze. Ea urmăreşte lanţul de aprovizionare al "drogului dragostei" din cluburile din Los Angeles până la epicentrul său înfloritor din Olanda, unde o lume interlopă infestată de mafie a ucis recent un jurnalist cunoscut. Este posibil ca consumul de MDMA în SUA să contribuie la transformarea Olandei într-un narco-stat?

Trafic de organe
În întreaga lume, sute de oameni mor în fiecare zi din cauza lipsei de organe disponibile. Acest fapt a alimentat o lume interlopă şi dubioasă a turismului de transplant, un comerţ care pune în legătură pacienţi disperaţi din cele mai bogate ţări ale lumii cu donatori disperaţi care se confruntă cu propriile lor realităţi brutale. Este un comerţ global în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Dar cum funcţionează mai exact?

LSD
LSD revine în actualitate datorită credinţei tot mai mari în puterea sa de vindecare. Terapia clandestină este în plină expansiune, drogul fiind folosit pentru a trata abuzurile, depresiile şi traumele de tot felul. Şi totuşi, LSD rămâne 100% ilegal, motiv pentru o serie de chimişti responsabili de aprovizionarea lumii rămâne un secret foarte bine păzit. Mariana are misiunea de a găsi unul şi de a înţelege secretele pe care aceştia le păstrează.

Arme fantomă
Armele fantomă devin rapid arma preferată de organizaţiile criminale din întreaga ţară. Construite din kituri pe care oricine le poate cumpăra online fără o verificare a antecedentelor, aceste pistoale fantomă nu au numere de serie, astfel încât nu pot fi urmărite. Mariana se află într-o misiune urgentă de a expune modul în care o industrie în mare parte nereglementată a înflorit într-o piaţă neagră care direcţionează armele către nişte mâini foarte periculoase.

Contrabanda cu petrol
Mariana porneşte într-o călătorie de 5.000 de kilometri, din Africa până în Orientul Mijlociu, pentru a descoperi modul în care petrolul de pe piaţa neagră alimentează grupurile teroriste din întreaga lume. Investigaţia ei descoperă cum acest "aur negru" este furat, contrabandat şi ajunge în mâinile celor mai periculoşi duşmani ai Americii.

Black market babies
Ucraina a fost epicentrul afacerii globale de miliarde de dolari cu mame surogat, până când războiul cu Rusia a dat peste cap această industrie controversată. Acum, în condiţiile în care cererea de mame surogat este în continuare în creştere, alte ţări intervin pentru a umple golul. Dar acest lucru nu este neapărat un lucru bun. În acest episod, Mariana investighează modul în care visul de a întemeia o familie alimentează o piaţă neagră a bebeluşilor pe bani.

Bande criminale
Infracţiunile care implică violenţa cresc în Los Angeles la niveluri nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani. Pentru a încerca să înţeleagă realităţile şi rivalităţile care alimentează această tendinţă macabră, Mariana se infiltrează în două dintre cele mai cunoscute bande de stradă din America - Bloods şi Crips. În mod surprinzător, călătoria ei o va duce din unele dintre cele mai dure cartiere din Los Angeles până în micuţa ţară din America Centrală, Belize.

Crypto Scams
Criptomonedele au devenit mainstream şi au făcut miliardari în întreaga lume, dar această febră a îmbogăţirii rapide, combinată cu lipsa de supraveghere şi reglementare guvernamentală, a creat oportunitatea perfectă pentru escroci. În acest episod, Mariana se alătură unei echipe de escroci de tip "rug pull" de cripto-monede, care îi arată cum fac milioane de dolari în doar câteva săptămâni.

Cluburi de luptă
Mariana investighează popularitatea tot mai mare a luptelor cu pumnii goi. Într-o călătorie care o va purta din Mecca Thailandei şi până la luptele clandestine din Statele Unite, Mariana explorează atracţia acestor lupte violente şi sângeroase şi modul în care acestea alimentează un efort mai mare de a aduce luptele cu pumnii goi în rândul publicului larg.

„Ilegal cu Mariana van Zeller” a fost nominalizat la cinci premii Emmy la categoria ştiri şi documentare. Serialul a primit o nominalizare la Critics Choice Real TV Award pentru cel mai bun show de crimă/justiţie pentru doi ani consecutivi în 2021 şi 2022. Serialul a fost câştigător al Premiului Gracie 2021 pentru Cel mai bun reporter/corespondent - Mariana van Zeller. 

Seria este produsă pentru National Geographic de Muck Media. Din partea Muck Media, producători executivi sunt Mariana van Zeller, Darren Foster şi Jeff Plunkett, care este totodată şi showrunner. Din partea National Geographic, Bengt Anderson şi Sean D. Johnson sunt producători executivi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.