India a lansat prima sa misiune de observare a Soarelui, la doar câteva zile după ce ţara a intrat în istorie devenind prima care a aterizat în apropierea polului sud al Lunii, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aditya-L1 a decolat de pe rampa de lansare de la Sriharikota sâmbătă, la ora 11:50, ora Indiei (06:20 GMT).

Acesta se va afla la o distanţă de 1,5 milioane de km (932.000 mile) de Pământ - 1% din distanţa Pământ-Soare.

Agenţia spaţială indiană spune că va avea nevoie de patru luni pentru a parcurge această distanţă.

Prima misiune spaţială a Indiei care va studia cel mai mare obiect din sistemul solar poartă numele lui Surya - zeul hindus al Soarelui, cunoscut şi sub numele de Aditya.

Iar L1 reprezintă punctul Lagrange 1 - locul exact dintre Soare şi Pământ unde va fi amplasată nava spaţială indiană.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forţele gravitaţionale a două obiecte mari - cum ar fi Soarele şi Pământul - se anulează reciproc, permiţând unei nave spaţiale să „plutească”.

Odată ce Aditya-L1 va ajunge la acest „loc de parcare”, va putea orbita în jurul Soarelui cu aceeaşi viteză ca şi Pământul. Acest lucru înseamnă că satelitul va avea nevoie de foarte puţin combustibil pentru a funcţiona.

Agenţia indiană de cercetare spaţială (Isro) spune că, odată ce nava spaţială va decola, va călători de mai multe ori în jurul Pământului înainte de a fi lansată spre L1.

Din această poziţie avantajoasă, Aditya-L1 va putea să urmărească Soarele în mod constant - chiar şi atunci când acesta este ascuns, cum ar fi în timpul unei eclipse - şi să efectueze studii ştiinţifice.

Agenţia indiană de cercetare spaţială (Isro) nu a precizat cât va costa misiunea, dar rapoartele din presa indiană o estimează la 3,78 miliarde de rupii (46 milioane de dolari; 36 milioane de lire sterline).

Isro spune că nava orbitală are la bord şapte instrumente ştiinţifice care vor observa şi studia coroana solară (stratul cel mai exterior); fotosfera (suprafaţa Soarelui sau partea pe care o vedem de pe Pământ) şi cromosfera (un strat subţire de plasmă care se află între fotosferă şi coroană).

Studiile îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă activitatea solară, cum ar fi vântul solar şi erupţiile solare, precum şi efectul acestora asupra Pământului şi a vremii din spaţiul cosmic în timp real.

Fostul om de ştiinţă al Isro, Mylswamy Annadurai, spune că Soarele influenţează în mod constant vremea de pe Pământ prin radiaţii, căldură şi fluxul de particule şi câmpuri magnetice. În acelaşi timp, spune el, are şi un impact asupra vremii spaţiale.

„Vremea spaţială joacă un rol în ceea ce priveşte eficienţa funcţionării sateliţilor. Vânturile sau furtunile solare pot afecta electronicele de pe sateliţi, ba chiar pot pune la pământ reţelele electrice. Dar există lacune în cunoştinţele noastre despre vremea spaţială”, a declarat Annadurai pentru BBC.

India are mai mult de 50 de sateliţi în spaţiu, iar aceştia furnizează multe servicii cruciale pentru ţară, inclusiv legături de comunicare, date despre vreme şi ajută la prezicerea infestărilor de dăunători, a secetei şi a dezastrelor iminente. Potrivit Biroului ONU pentru afaceri spaţiale (UNOOSA), aproximativ 10.290 de sateliţi se află încă pe orbita Pământului, dintre care aproape 7.800 sunt în prezent operaţionali.

Aditya, spune Annadurai, „ne va ajuta să înţelegem mai bine şi chiar să ne avertizeze cu privire la steaua de care depinde viaţa noastră”.

„Cunoaşterea activităţilor Soarelui, cum ar fi vântul solar sau o erupţie solară cu câteva zile înainte, ne va ajuta să ne mutăm sateliţii din calea pericolului. Acest lucru va contribui la creşterea longevităţii sateliţilor noştri în spaţiu”. 

Misiunea, adaugă el, va contribui în primul rând la îmbunătăţirea înţelegerii ştiinţifice a Soarelui - steaua de 4,5 miliarde de ani care ţine laolaltă sistemul nostru solar.

Misiunea solară a Indiei vine la doar câteva zile după ce ţara a reuşit să facă să aterizeze cu succes prima sondă din lume în apropierea polului sudic lunar.

Astfel, India a devenit, de asemenea, doar a patra ţară din lume care reuşeşte o aterizare uşoară pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică şi China.

Dacă Aditya-L1 va avea succes, India se va alătura grupului select de ţări care studiază deja Soarele.

Japonia a fost prima care a lansat o misiune spre Soare în 1981 pentru a studia erupţiile solare, iar agenţia spaţială americană NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) urmăresc Soarele încă din anii 1990.

În februarie 2020, NASA şi ESA au lansat împreună un Solar Orbiter care studiază Soarele de aproape şi colectează date care, spun oamenii de ştiinţă, vor ajuta la înţelegerea a ceea ce determină comportamentul său dinamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.