O acuarelă a unei capele în ruină, cumpărată de un anonim în urmă cu 30 de ani pentru 100 de lire sterline la o vânzare de lichidare a unui conac georgian din Suffolk, Anglia, s-a dovedit a fi o lucrare timpurie a lui William Turner şi va fi scoasă la vânzare, relatează The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumpărătorul a achiziţionat tabloul fără să ştie cine era artistul şi l-a expus în sufragerie. Pe spate era inscripţionat numele "W Turner". Provenienţa tabloului înainte de a ajunge în conacul georgian este necunoscută. Proprietarul a verificat în cele din urmă provenienţa tabloului, în Tate's Turner Bequest, catalog care cuprinde mii de picturi şi schiţe lăsate moştenire naţiunii la moartea artistului în 1851.

O versiune anterioară a fost găsită în caietul de schiţe al lui Turner din South Wales. Acolo, s-a găsit un desen similar, dar mai puţin dezvoltat, al unei capele de la Catedrala St Davids din Pembrokeshire. Turner a schiţat peisajul în timp ce se afla într-un tur al Ţării Galilor în 1795, la vârsta de 20 de ani. De asemenea, în acest caiet de schiţe au fost notate planurile sale de călătorie de la Wells din Somerset şi o vizită la Castelul Picton înainte de St Davids. El a călătorit, de exemplu, "36 de mile şi înapoi" de la Haverfordwest, scriind: "fără han" şi a marcat cu un "x" locaţiile hanurilor bune.

Turner expunea deja la Academia Regală de la vârsta de 15 ani, iar lucrările sale erau la mare căutare. Multe dintre subiectele sale au fost un ecou al formării sale ca desenator de arhitectură.

În 1791 a început să facă turnee în Marea Britanie în timpul lunilor de vară. Uneori, aceste schiţe timpurii deveneau piese finite pentru clienţii plătitori.

Deşi lucrările topografice timpurii ale lui Turner nu atrag la licitaţie la fel de mult ca priveliştile sale montane elveţiene de mai târziu, care pot strânge milioane de euro, unele dintre lucrările timpurii, cum ar fi cea a Castelului Caernarvon din 1798, s-au vândut cu aproape 500.000 de lire sterline.

Licitatorul local Cheffins din Cambridge l-a desemnat pe Andrew Wilton, primul curator al Galeriei Clore pentru colecţia Turner de la Tate Britain, să evalueze lucrarea. Wilton a recunoscut-o ca fiind un desen finisat al lui Turner, care ar fi fost creat pornind de la schiţă atunci când artistul s-a întors la atelierul său din Londra. Semnătura şi notele de localizare, a confirmat el, sunt scrise de mâna artistului.

Wilton crede că pictura ar fi fost o comandă pentru un patron sau un prieten al lui Turner şi este singura acuarelă cunoscută a subiectului.

Deoarece originile sale rămân neverificate, iar peisajul timpuriu nu este caracteristic lui Turner, se aşteaptă ca tabloul să ajungă la o valoare de doar 20.000-30.000 de lire sterline la licitaţia organizată de Cheffins la 20 martie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.