Actriţa franceză de teatru şi film Irène Jacob, cunoscută pentru rolul din „Trois couleurs: Rouge”, este noul preşedinte al Institutului Lumière din Lyon, după Bertrand Tavernier, care a murit în luna martie a acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tavernier, reputat cineast, a condus institutul timp de aproximativ patru decenii şi a lucrat îndeaproape cu Thierry Frémaux, directorul Lumière şi delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, pentru a organiza festivalul anual la care sunt sărbătorite filmele de patrimoniu şi maeştri ai cinematografiei.

Lyon este locul naşterii cinematografului şi a creatorilor lui, fraţii Lumière.

Ediţia de anul acesta a festivalului, a 13-a, va debuta pe 9 octombrie şi va fi un omagiu lui Tavernier, cu un eveniment special pe 10 octombrie.

Jacob, originară din Elveţia, este nepoata lui Maurice Jacob, om de ştiinţă şi umanist care a trăit în Lyon întreaga sa viaţă şi o stradă din oraş îi poartă numele. Implicată în festival de la lansarea acestuia, ea a fost aleasă cu unanimitate de consiliul director al institutului la întâlnirea din 30 septembrie.

Irène Jacob a transmis că va face tot posibilul pentru a se ridica la nivelul angajamentului luat.

Premiată la Cannes în 1991 pentru interpretarea din „La double vie de Véronique”, regizat de  Krzysztof Kieslowski, ea a mai jucat, între altele, în „Trois couleurs: Rouge”, sub îndrumarea aceluiaşi cineast, şi în „Au revoir les enfants”, de Louis Malle, care a reprezentat debutul său în film.

Jacob a colaborat cu numeroşi cineaşti importanţi, precum Michelangelo Antonioni, Wim Wenders, Theo Angelopoulos, Agnieszka Holland, Paul Auster, Jonathan Nossiter, Claude Lelouch şi Hugh Hudson.

Ca preşedintă a Institutului Lumière, ea va continua să asigure existenţa unui „spaţiu public care să păstreze şi onoreze istoria cinema-ului”, să conducă programe de conservare a patrimoniului şi de educaţie. Jacob va conduce şi consiliul director.

La festivalul de anul acesta, între punctele principale se află şi omagiul adus lui Jane Campion - care va primi trofeul onorific Lumière, după unii ca Martin Scorsese, Clint Eastwood şi Quentin Tarantino.

Cel mai recent film al lui Campion, „The Power of the Dog”, va fi prezentat aici pentru prima dată în Franţa. Producţia Netflix nu va fi lansată în cinematografele franceze. Un alt lungmetraj important care a avut premiera la Veneţia şi va fi prezentat în premieră în Franţa la festivalul Lumière este „È stata la mano di Dio”, de Paolo Sorrentino.

Alte filme prezentate la Cannes şi Veneţia vor rula la Lyon, precum „La Fracture”, de Catherine Corsini, „The Worst Person in the World”, de Joachim Trier, „The Velvet Underground”, de Todd Haynes, „Vortex”, de Gaspar Noé, şi „The Lost Daughter”, de Maggie Gyllenhaal.

În premieră în Franţa va fi prezentat şi „Cry Macho”, cel mai recent lungmetraj al lui Clint Eastwood.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.