Actorul Adrian Titieni a fost desemnat de primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, manager interimar al Teatrului Odeon. Din anul 2017, Adrian Titieni face parte din trupa de actori a Odeonului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

S-a născut la Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, la 6 iunie 1963 şi a absolvit în 1988 cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale", la clasa profesorului Mircea Albulescu. A absolvit cursurile postuniversitare de Regie, montaj şi producţie de Film şi Televiziune şi, ulterior, în 2003, a obţinut doctoratul în teatru, la aceeaşi universitate, iar din 2012 până în 2016 a fost rector al UNATC. Între 2008 şi 2012 a fost prorector, iar din 1989 este profesor la specializarea Arta actorului, al cărei şef de catedră a fost între 2002 şi 2007. Din 2013 este fondator şi profesor al Şcolii de duminică a UNATC „I.L.Caragiale", din 2016 este profesor asociat la Universitatea Bucureşti, iar din 2019 şi la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.

Este membru fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori începând cu anul 1999. Între 2007 şi 2008 a fost Consilier al Primului Ministru pe Probleme de Educaţie şi Cultură, iar între 1996 şi 1997, Consilier în cadrul Departamentului de Relaţii Publice la Preşedinţia României. În 2009, Adrian Titieni iniţiază „Sighişoara Film Festival", rezervat filmelor româneşti premiate la festivaluri internaţionale.

A debutat pe scena Teatrului „Toma Caragiu" din Ploieşti, pentru ca apoi să joace în majoritatea teatrelor din Bucureşti (Naţional, Comedie, Bulandra, Nottara, Odeon, Act, Metropolis, Foarte Mic, Evreiesc ş.a.) şi din ţară (Braşov, Constanţa, Buzău, Sibiu). În teatru a lucrat cu importanţi regizori, precum: Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuţiu, Gelu Colceag, László Bocsárdi, Alexandru Mâzgăreanu. În prezent, poate fi văzut la Odeon în spectacolele „O casă deschisă" de Will Eno, regia Teodora Petre şi „Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Alexandru Mâzgăreanu.

În film a debutat în 1984, în „Pas în doi", regia Dan Piţa, iar de atunci, până în prezent, are aproape 120 de roluri în film şi televiziune, regizate de Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Nae Caranfil, Adrian Sitaru, Călin Netzer ş.a.

În 2008 a fost distins, în cadrul FestCo, cu Premiul pentru Cel mai bun actor de comedie pentru rolul Alexandru Andronic, din spectacolul „Ultima oră", regia Gelu Colceag.

Pentru rolul din scurtmetrajul „Colivia", regia Adrian Sitaru, a fost distins în 2010 cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional „GrandOff" şi în 2011 cu Premiul pentru interpretare masculină în cadrul Premiilor Uniunii Cineaştilor din România, ediţia 40. În 2012 primeşte Premiul Gopo pentru interpretare masculină pentru rolul Crişan din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii", regia Adrian Sitaru, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul pentru cel mai bun actor la Buffalo Niagara Film Festival, pentru filmul „Puzzle", regia Andrei Zincă. Pentru rolul Romeo, din filmul „Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu, i-au fost acordate: Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Internaţional de Film Listapad de la Minsk, Premiul Silver Hugo la Festivalul de Film de la Chicago şi Premiul de interpretare la Subtitle Spotlight European Film festival, în 2018.

Preşedinţia României i-a conferit profesorului Adrian Titieni, în 2004, Medalia „Meritul pentru Învăţământ" clasa I, „pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea cercetării ştiinţifice".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.