Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă marţi, 7 iunie, de la ora 18.00, spectacolul - lectură „Plantăm un măr”. Evenimentul are loc în cadrul programului naţional „Artişti români pentru artişti ucraineni”, un proiect de strângere de fonduri creat pentru sprijinirea artiştilor ucraineni care trec acum prin momente teribile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Artişti români pentru artişti ucraineni” este un program iniţiat de Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project şi CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore SUA. În perioada 16 mai - 15 iunie, cele mai importante instituţii de cultură din România organizează spectacole lectură pe baza a zece texte scrise de autori ucraineni, după declanşarea războiului din Ucraina, în traducerea Ralucăi Rădulescu.

„A venit vara. Vine şi vacanţa. Vrem la mare. Vrem la munte. Vrem să ne relaxăm. Dar nu e încă timpul să uităm. Să nu uităm că lângă noi e război. Şi e în fiecare de zi. De 100 de zile. Pentru ne-uitare, pentru informare şi conştientizare, UNITER organizează o campanie, care are ca scop şi strângerea de fonduri pentru artiştii din Ucraina, în care s-au implicat circa 50 de teatre din România, două muzee şi Radio România Cultural. Iar dacă ne gândim că şi în Sibiu au ajuns refugiaţi din Ucraina şi în mare parte sunt mame cu copii, deci publicul Teatrului Gong, este evident că acest spectacol-lectură poate deveni şi un moment important în integrarea refugiaţilor ucraineni în comunitate”, a declarat Raluca Rădulescu iniţiatoarea campaniei organizate de UNITER.

Spectacolul lectură de la Sibiu are la bază textele „Dicţionar de emoţii pe timp de război” de Elena Astasieva, „Plantăm un măr” de Irina Gareţ şi „Copiii noştri” de Natalia Block. Colajul performativ realizat de actorii Eliza Păuna, Paul Bondane şi  Eleonora Coşuleţ oferă o privire lucidă dar şi cu speranţă asupra lumii din jurul nostru, într-o montare ludică şi emoţionantă, ca o formă de supravieţuire prin artă.

Elena Astasieva s-a născut în 1973 în oraşul Herson (Ucraina), unde locuieşte şi în prezent. Scriitoare, autoare a mai multor piese care au fost selectate în mod repetat pentru festivalul ucrainean de teatru „Săptămâna Dramaturgiei Contemporane” şi au fost montate în teatrele din Herson şi Kiev. Este unul dintre fondatorii Teatrului Dramaturgilor din Kiev.

Natalia Blok - dramaturg şi scenarist, piesele sale au fost puse în scenă cu succes atât în Ucraina, cât şi în străinătate şi au fost traduse în poloneză, georgiană, germană şi rusă. Unele dintre ele au fost selectate în mod repetat pentru prestigioase competiţii: Săptămâna Dramurgiei Contemporane, Batumi Monoplay Festival, Drama.UA.

Irina Hareţ - directoarea Teatrului de Dialog Modern din Poltava, dramaturg, scriitor, scenarist, regizor, psiholog. Finalist şi laureat al multor concursuri de literatură şi de dramaturgie, curator, autor de proiecte educaţionale şi sociale, trainer în domenii precum: „Competenţă civică”, „Crearea de spaţii de teatru social”, „Educaţie non-formală pentru copii şi adulţi” şi „Gândire creativă”. Fondator al UkrDramaHub - bibliotecă online de texte de dramaturgie ucraineană contemporană. Nominalizată la Premiul Women in Arts 2021, la categoria „Femei în teatru”.

Accesul publicului la eveniment se face pe baza biletelor puse în vânzare exclusiv online prin teatrulgong.ro şi mystage.ro. Preţul unui bilet este de 12 lei, tarif unic. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră şi nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.