Activişti de mediu şi-au lipit mâinile de tabloul „Primavera” de Sandro Botticelli, care este expusă la o galerie de artă Uffizi de la Florenţa, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, din grupul de activişti pentru schimbările climatice Ultima Generazione (Ultima generaţie), au spus că protestul a fost primul dintr-un „nou sezon de acţiuni” care vizează muzeele. A fost inspirat de activiştii „Just Stop Oil” din Marea Britanie care au condus recent o campanie similară de proteste în galeriile de artă.

Doi protestatari şi-au lipit palmele de opera de la galeria Uffizi, iar al treilea a susţinut un banner pe care scria „Ultima Generazione No Gas No Carbone (Ultima generaţie, fără gaz, fără cărbune)”.

Un bărbat şi două femei, care plătiseră biletele pentru a intra în galerie, au fost reţinuţi de poliţie, potrivit agenţiei de presă Ansa.

Nu au fost cauzate daune picturii datorită gemaului protector, a spus Ansa, care a citat muzeul.

„Primavera” lui Botticelli, operă creată acum 650 de ani, este una dintre cele mai faimoase picturi din lume. Site-ul web al galeriei Uffizi descrie pictura drept „o sărbătoare a iubirii, păcii şi prosperităţii”.

„Este posibil să vezi în zilele noastre o primăvară la fel de frumoasă ca acesta?”, a afirmat Ultima Generazione. „Incendiile, crizele alimentare şi seceta fac totul din ce în ce mai dificil. Am decis să folosim arta pentru a trage un semnal de alarmă: ne îndreptăm spre colapsul social şi ecologic”.

Grupul a spus că s-a consultat cu experţi în restaurare de artă pentru a găsi o modalitate de a se lipi de pictură fără a o deteriora. „În acelaşi mod în care ne apărăm moştenirea artistică, ar trebui să fim dedicaţi îngrijirii şi protejării planetei”, se arată într-un comunicat de pe site-ul grupului.

Grupul Ultima Generazione a luat măsuri în Italia din decembrie, cu un set iniţial de acţiuni care au blocat drumurile din jurul Romei, capitala Italiei.

La fel ca Insulate Britain şi Just Stop Oil, Ultima Generazione a primit finanţare de la Climate Emergency Fund din SUA, un fond filantropic creat pentru a canaliza bani către grupuri de acţiune directă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.