Activişti ecologişti au turnat Coca-Cola, duminică, peste vitrina de sticlă a unei replici a unei mumii, la Muzeul Egiptean din Barcelona, pentru a denunţa inacţiunea guvernelor adunate pentru COP27 în Egipt în faţa schimbărilor climatice, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi tineri activişti, un bărbat şi o femeie, aparţinând colectivului Futuro Vegetal, au stropit vitrina, apoi pereţii, folosind sticle de plastic de Coca-Cola.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ei au arborat apoi un banner mare cu mesajul „Justiţia climatică”, denunţând un „COPCA COLA” cu referire la reuniunea de la summit-ul COP27 privind clima de la Sharm el-Sheikh, Egipt, şi Coca-Cola, sponsorul oficiali al conferinţei. Gigantul băuturilor răcoritoare este denunţat de multe ONG-uri de mediu pentru activităţile pe care le consideră poluante în întreaga lume, în special din cauza producţiei masive de sticle de plastic.

Odată sosită poliţia, tinerii activişti au cooperat şi nu au fost arestaţi. Muzeul Egiptean a indicat însă că intenţionează să depună o plângere. Activişti din acelaşi colectiv, afiliat Extinction, îşi lipiseră mâna pe 5 noiembrie pe ramele tablourilor lui Francisco Goya de la Muzeul Prado din Madrid pentru a atrage atenţia asupra încălzirii globale, acţiune considerată „nejustificată” de ministrul spaniol al Culturii.

Aproape o sută de muzee internaţionale s-au declarat joi „profund şocate” de acţiunile  organizate de activişti de mediu care vizează operele de artă şi au amintit de rolul lor în conservare. Câteva alte astfel de acţiuni au fost desfăşurate în ultimele săptămâni de activiştii pentru climă, care au vizat clădiri emblematice, dar şi opere de artă celebre din mai multe oraşe din Europa.

În ultimele săptămâni, activiştii pro-climă şi-au lipit, de exemplu, mâinile pe tablouri de Goya la Madrid sau pe faimoasa serigrafie "Campbell's Soup" a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au stropit supă de roşii pe "Sunflowers" de Van Gogh la Londra şi au aruncat cu piure de cartofi pe capodopera "Les Meules" de Claude Monet din Potsdam. Vineri, la Oslo, activiştii să-şi lipească mâinile de "The Scream/ Ţipătul", capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunţa industria petrolieră din Norvegia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.