Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace, activista pakistaneză care a fost împuşcată de talibani după ce a făcut campanie în favoarea educaţiei fetelor, este starul ediţiei britanice de iulie a revistei Vogue.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Absolventa Universităţii Oxford, în vârstă de 23 de ani, i-a vorbit lui Edward Enninful despre credinţa sa, activismul pe Twitter şi noul ei parteneriat cu AppleTV+.

Yousafzai, care la 17 ani devenea cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace, a vorbit şi despre prietenia cu alte tinere activiste, precum Greta Thunberg şi Emma Gonzalez în domeniul controlului armelor. 

"Ştiu câtă putere se află în sufletu unei tinere", este titlul de pe copertă. 

Fotografiată de Nick Knight, coverul o arată pe activistă îmbrăcată într-o ţinută roşie semnată Stella McCartney cu eşarfă. 

În interiorul articolului, ea apare într-o altă rochie roşie şi pantaloni de in, creaţie a designerului uruguaian Gabriela Hearst, asortaţi cu o eşarfă albastră contrastantă. 

În interviu, Yousafzai descrie eşarfa sa drept "un simbol cultural pentru noi paştunii", referindu-se la grupul etnic al musulmanilor suniţi din care face parte. 

"Fetele musulmane sau fetele paştune sau fetele pakistaneze, atunci când se îmbracă în ţinutele tradiţionale sunt considerate asuprite, reduse la tăcere sau sub dominaţia patriarhatului", a spus ea. "Am vrut să spun tuturor că poţi avea propria voce în cultura ta şi poţi avea egalitate în cultura ta". 

Pe Instagram, Yousafzai a scris că a fost "încântată şi smerită" să fie cea mai nouă vedetă pe coperta revistei, adăugând: "Sper ca fiecare fată care vede această copertă să ştie că poate schimba lumea". 

Anul trecut, Yousafzai a absolvit la Oxford University facultatea de Filosofie, Politică şi Economie şi recent şi-a lansat propria casă de producţie, Extracurricular. Într-un acord pe mai mulţi ani cu AppleTV +, compania va lansa documentare despre educaţia fetelor şi drepturile femeilor, precum şi comedii, animaţii şi seriale pentru copii.

În interviu, Yousafzai a vorbit şi despre starea activismului şi a politicii de astăzi. "În prezent, activismul este asociat cu mesajele pe Twitter”, spune ea. "Asta trebuie să se schimbe, deoarece Twitter este o lume complet diferită". 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.