Academia Europeană de Film a anunţat nominalizările pentru Lux - Premiul Publicului European pentru Film. Distincţia este prezentată de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmele nominalizate sunt: „20.000 Species of Bees” de Estibaliz Urresola Solaguren (Spania); „The Teacher's Lounge” de İlker Çatak (Germania); „Fallen Leaves” de Aki Kaurismäki (Finlanda, Germania); „On the Adamant” de Nicolas Philibert (Franţa, Japonia); şi „Smoke Sauna Sisterhood” de Anna Hints (Estonia, Franţa, Islanda).

Cele cinci filme nominalizate vor fi acum subtitrate în toate cele 24 de limbi ale UE. Câştigătorul va fi desemnat de public şi de membrii Parlamentului European (fiecare deţinând 50% din voturi) şi va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor în martie 2024.

Preşedintele Academiei Europene de Film şi al juriului Lux, Mike Downey, a declarat: „Ştim că cinematograful nu numai că stimulează imaginaţia, dar ne arată întreaga lume din perspective multiple şi are puterea de a ne lărgi viziunea şi gândirea. Nu trebuie decât să ne uităm la cei cinci candidaţi la premiul din acest an - mari opere de artă care sunt diverse, distractive şi angajate social în lumea în care trăim”. 

În 2021, documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost câştigătorul Premiului Lux. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.