Expoziţia "Cei noi/Graduate Curated", dedicată studenţilor din anii terminali şi absolvenţilor din ultimii trei ani (2021-2023), de la toate specializările - pictură, grafică, sculptură, ceramică, artă murală, foto-video, design vestimentar şi industrial, va fi organizată la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti, anunţă instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

66 de lucrări realizate de 41 de tineri artişti vor invada spaţiile MARe/Muzeul de Artă Recentă, pe patru etaje, de la -1 şi parter la etajele 1 şi 2. Dedicate iniţial Colecţiei Permanente şi artiştilor consacraţi, galeriile mari de la etajele 1 şi 2 vor deveni pentru trei luni o veritabilă hartă a celor mai recente direcţii, tendinţe şi personalităţi ale artei româneşti.

"Cei noi/Graduate Curated" este o premieră şi pentru MARe/Muzeul de Artă Recentă, care a expus în mod sistematic, în primii cinci ani de la înfiinţare, zeci şi zeci dintre numele consacrate ale artei româneşti postbelice.

Expoziţiile tematice anterioare, pe subiecte semnificative pentru cultura vizuală şi istoria naţională (de la imaginea idealului feminin la reprezentarea sportului, a oraşului sau a agriculturii în arta românească), nu au avut însă niciodată în vedere criteriul generaţional. De aceasta dată, deşi printre criteriile de selecţie nu a figurat limita de vârstă, din cele peste 300 de dosare depuse s-a conturat automat un portret colectiv al artistului actual la tinereţe.

"Cei noi/Graduate Curated" prezintă ansamblul de practici, stiluri, idei, tehnici, subiecte şi formule vizuale care individualizează generaţia actuală de artişti şi arată modul în care sunt transgresate mediile şi tehnicile artistice, îndeosebi prin intermediul instalaţiilor (frecvente printre propunerile primite), formule hibride în care practicile interdisciplinare se întâlnesc şi colaborează.

Expoziţia funcţionează ca un microscop, care pătrunde în fibrele întortocheate ale unor lucrări extrem de soft ca tehnică şi concomitent extrem de hard ca subiect.

Expoziţia va fi însoţită de un catalog bilingv (română/engleză), care va fi lansat în luna martie şi va include textele curatorilor expoziţiei şi două texte critice despre expoziţie semnate de absolventele de Istoria Artei Laura Carpov-Hriţac şi Alexandra Moţ, "Ce-i nou/Graduate Curated" având şi un segment dedicat felului penetrant şi decapant în care tinerii critici de artă se raportează la creaţia colegilor lor de generaţie.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.