Compania B. DANCE vine în premieră în România, la cea de-a XXV-a ediţie a Întâlnirilor JTI, cu spectacolul „Alice”, pe 20 şi 21 iunie, ora 19:30, la Teatrul Naţional Bucureşti şi pe 24 şi 25 iunie, ora 20:00, la Centrul cultural Ion Besoiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Alice” a apărut ca urmare a colaborării B. DANCE, din Taipei, condusă de coregraful Po-Cheng Tsai, cu compania Tanz Luzerner Theater, coordonată de Kathleen McNurney. Spectacolul reimaginează opera literară clasică plasând-o într-o lume fantastică, la confluenţa cu măiestria Zen. Potrivit paginii oficiale a B. DANCE, spectacolul atrage cu o coregrafie uluitoare, costume haute couture şi o scenografie elegantă, într-o "ţară a minunilor" cu o atmosferă stranie şi profund psihologică. Un labirint de oglinzi, proiecţii artistice şi desene cu cerneală în alb-negru unesc poezia şi basmul, precum şi cultura occidentală şi cea orientală.

„Dansul lui Po-Cheng Tsai este foarte dinamic. Combină stilurile de dans din Asia de Est cu dansul contemporan occidental, balet, hip hop, jazz, tai chi, arte marţiale, kung fu, dans popular chinezesc. [...] Acrobaţiile completează piesa: picioarele se mişcă ca nişte bricege ascuţite, apoi din nou ca nişte valuri curgătoare", scrie Luzerner Zeitung despre „Alice”.

Coregraful Po-Cheng Tsai a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Taipei în 2009. În urma studiilor, a fondat B. DANCE şi şi-a găsit propriul limbaj şi estetica coregrafică. Artistul combină mişcările tradiţionale asiatice, artele marţiale şi dansul contemporan, forţând limitele pentru a aduce laolaltă misticismul şi fantezia orientală în spectacole emoţionante, accesibile publicului. Po-Cheng Tsai a fost desemnat Coregraful anului 2018 de revista germană Tanz. În 2019, B. DANCE a primit premiul Mervyn Stutter „Spirit of the Fringe” în cadrul Festivalului Fringe de la Edinburgh. Premiat de mai multe ori în cadrul unor concursuri coregrafice internaţionale, Po-Cheng Tsai a creat coregrafii şi pentru companii de dans renumite, precum Introdans, Tanz Luzerner Theatre, Gauthier Dance, Cloud Gate 2, Bern Tanzcompagnie şi La Veronal.

„Suntem încântaţi că Întâlnirile JTI aniversează un sfert de veac. Aşa cum declară respectatul critic Dumitru Avakian, seria de evenimente sub egida Întâlnirilor a adus „consistenţă vieţii noastre artistice”. Am reuşit, alături de colaboratorii noştri pe termen lung, Valerian Mareş, preşedintele Fundaţiei Art Production şi Silvia Ghiaţă, o autoritate incontestabilă în lumea dansului, să fim printre puţinii susţinători ai acestui gen artistic şi să aducem în ţară, an de an, spectacole premieră sau companii care, altfel, nu s-ar fi aflat în faţa publicului iubitor de dans din România. Fiţi alături de noi şi la această ediţie de colecţie, cea de-a XXV-a a Întâlnirilor JTI!”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Biletele se găsesc la Casa de bilete a Teatrului Naţional Bucureşti şi online în reţelele Eventim.ro şi Bilet.ro.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy. În 2017, a venit în România Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans Martha Graham, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 şi 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfăşurându-se cu un decalaj de un an. Ediţia 2020, desfăşurată în 2021, i-a avut ca invitaţi pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan şi Jazz at Lincoln Center Orchestra. În 2022, Jean-Claude Gallotta a prezentat My Ladies Rock la Bucureşti şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans a susţinut spectacolul Don Juan. Anul trecut am invitat Ballets Jazz de Montreal cu "Dance Me”, pe muzica lui Leonard Cohen.  Întâlnirile JTI cu B. DANCE sunt organizate, ca de obicei, de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.