Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România organizează ediţia a XVII-a în perioada 10 - 27 noiembrie 2022 în diverse spaţii culturale din capitală, sub genericul Orient şi Occident. Artişti renumiţi din Spania, Germania, Franţa, India, Italia, Armenia şi România invită publicul să redescopere noutatea muzicii vechi într-un repertoriu marcat de nostalgia şi eleganţa unor timpuri uitate sau puţin cunoscute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe parcursul celor două săptămâni festivaliere, în spaţii precum Muzeul Naţional de Artă al României, Sala Radio, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Biserica Sfântul Ioan Rusul. Vor evolua: chitaristul Xavier Díaz Latorre (Spania), Emilio Villalba şi formaţia sa, Cantica (Spania), clavecinistul Ketil Haugsand (Germania), ansamblul Le Consort (Franţa), Sangam Trio (India, Italia), Corul Etheros (România), ansamblul Sempre (România), formaţia Trei Parale (România), Arsen Petrosyan Quartett (Armenia), Corul Melos Paisian (România). Invitaţi speciali: prof.univ.dr. Nicolae Gheorghiţă şi monahul Filotheu Bălan (doi dintre cei mai apreciaţi muzicologi bizantini ai momentului). Unul dintre momentele aşteptate ale actualei ediţii este inaugurarea în concert a unui clavecin, model francez, cu două manuale, creaţie a lui Ketil Haugsand şi a lui Philippe Vaille (The Paris Workshop).

            „Am construit ediţia 2022 în jurul acestei teme – „Orient şi Occident” - întrucât este una cât se poate de congruentă cu vocaţia unui festival aflat la graniţa răsăriteană a Europei. Este o ediţie a revenirii la normalitatea bucuriei şi actului artistic,după perioada gri a pandemiei. Programul este şi o pledoarie pentru „Descoperă noutatea muzicii vechi!” - crezul festivalului nostru. Este minunat să vedem cum publicul revine, din ce în ce mai numeros şi mai interesat, de la un an la altul”, a declarat directorul festivalului, Laurenţiu Constantin.

            Programul, prezentat sub titlul generic Orient şi Occident, ilustrează personalitatea unui festival de muzică veche organizat la graniţa răsăriteană a Europei. Periplul muzical va reuni diferite stiluri şi expresii, de la muzică barocă, renascentistă la cea bizantină, de la muzica evreilor sefarzi, armenească la cea veche românească şi indiană, acoperind un spaţiu temporal ce porneşte de la primele veacuri ale mileniului trecut şi ajunge până la începutul secolului al XIX-lea.

Festivalul se va deschide pe 10 noiembrie 2022, ora 19.00, la Palatul Bragadiru, cu concertul SEPHARDICA, propus de Emilio Villalba şi de ansamblul său, Cantica, din care mai fac parte Sara Marina şi Ángeles Núñez. Gândit ca o călătorie în timp şi spaţiu, programul va aduce spiritul muzicii sefarde, prin intermediul cântecelor cu origini medievale, parte din ele fiind de factură orală, marcate de influenţele locurilor unde s-au stabilit evreii sefarzi: Nordul Africii, Balcani, Grecia, Turcia. Titlul concertului face trimitere la „Sepharad”, termen cu origini biblice ce însemna pentru evreii secolului al II-lea acasă, loc asimilat în acea perioadă cu Peninsula Iberică. În concertul de la Palatul Bragadiru, artiştii vor prezenta câteva dintre cele mai vechi şi frumoase cântece, conservate într-o manieră cât mai apropiată de cea în care ar fi fost ele interpretate odinioară, cu instrumente de epocă, precum lăută, rabel, duf, psalter şi multe altele. Sunt melodii de dragoste şi dor, cântece de leagăn transmise de la bunici la nepoţi, din vremuri imemoriale şi până în prezent.

            Programul Festivalului poate fi găsit pe: https://earlymusic.ro/

            Biletele se pot achiziţiona din reţeaua fizică Eventim sau online: https://bit.ly/3U0EYkh

            Festivalul de Muzică Veche Bucureşti este organizat de Asociaţia Antiqva.

            Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Artă al României, Institutul Francez, Uniunea Armenilor din România, Institutul Liszt Bucureşti, Palatul Bragadiru, Institutul Cervantes, Fundaţia Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Centrul Cultural Rabindranath Tagore.

            Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Delicatese Florescu.

            Parteneri media: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Muzical, RFI, Radio Clasic, PressHub.ro, Profit.ro, News.ro, informateca.ro, modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, BookHub.ro.

            Festivalul de Muzică Veche Bucureşti este primul de acest gen din Bucureşti şi unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din Bucureşti” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală) şi pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul Bucureşti 2015” - studiu realizat de INCFC la iniţiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureştiului). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei. În anul 2015 acesta a devenit membru (la vremea aceea singurul din Europa de Est) al prestigioasei Reţele Europene de Muzică Veche (REMA).

            Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină, mergând până la muzicile vechi ale popoarelor din bazinul mediteraneean şi Orient. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.