În ultima perioadă, am asistat la un adevărat haos pe piaţa românească a energiei. Preţurile au crescut simţitor la gaze naturale şi la energie electrică şi au dus la încetinirea economiei şi la pierderea de putere de cumpărare. Românii au ajuns să-şi dea toţi banii pe facturi, ba chiar unii sunt în situaţia în care nu-şi mai pot plăti facturile şi au rămas cu restanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-adevăr, s-au luat măsuri în domeniul energiei şi mă refer aici la plafonare şi compensare. Acestea însă sunt valabile până la sfârşitul lunii martie.

 Începând din aprilie 2022, dacă nu se iau măsuri concrete, vom asista la un dezastru pentru că vor fi din ce în ce mai mulţi români în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, la fel cum se va întâmpla şi cu firmele care, din cauza preţurilor uriaşe la energie, vor intra în faliment.

Data de 1 aprilie 2022 reprezintă momentul decisiv pe piaţa energiei. Aşa că toţi cei care au putere de decizie trebuie să aplice cele mai bune soluţii pentru a-i proteja pe români.

O variantă ar fi plafonarea preţurilor la energie, măsură susţinută şi de preşedintele PSD. Acesta, i-a propus deja premierului, ca soluţie, un preţ reglementat la gazele naturale şi energia electrică timp de un an, pentru a putea ţine în frâu tarifele la energie, soluţie care a fost deja aplicată în Franţa.

S-a mai vehiculat că de la 1 aprilie TVA-ul în energie să fie redus  de la 19% la 5% şi că vor fi eliminate şi certificatele verzi. Efectul nu va fi unul spectaculos. Spre exemplu, la o factură de 119 lei, am ajunge să plătim 98 de lei, după ce TVA-ul va fi de doar 5% şi vor dispărea şi certificatele verzi de pe factură.

Nu a mai rămas mult timp aşa că fac un apel pentru a acţiona cât mai repede pentru că situaţia este una îngrijorătoare, iar preţurile au dezechilibrat toţi contribuabilii. Vorbim atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Vedem cum facturile îi sărăcesc tot mai mult pe români. Într-un singur an, gazele naturale s-au scumpit de cinci ori, iar energia electrică de 4 ori.

De aceea trebuie să luăm măsuri cât mai repede pentru a nu risca să intrăm pe o pantăa din care nu vom putea reveni prea uşor. România are nevoie de măsuri concrete pe acest domeniu al energiei, un adevarat domino al scumpirilor în lanţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.