România a îndeplinit obiective importante privind tranziţia energetică şi consolidarea mediului de afaceri, însă ritmul reformelor trebuie accelarat. În cadrul noii sesiuni parlamentare din această toamnă îmi propun să înteţim ritmul în vederea:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
  • îmbunătăţirii cadrului de reglementare care să favorizeze o performanţă energetică mai mare a clădirilor;
  • continuarea demersurilor legislative privind utilizarea hidrogenului si a combustibililor alternativi.

Pe lângă cele două obiective majore destinate sectorului energetic, pe lista priorităţilor din perioada imediat următoare se numără şi promovarea unor mecanisme eficiente de sprijin care să stimuleze investiţiile şi să creeze condiţii pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România.

Rata anuală de renovare profundă a clădirilor, asumată de Comisia Europeană de 1%, ar trebui să crească până la 3%, potrivit experţilor. Printr-un angajament mai ferm putem atinge cu succes obiectivele de mediu şi climă ale Uniunii Europene şi cele de ţară. În actuala sesiune, putem dezvolta standardele de performanţă energetică minimă pentru fondul construit. Aceste standarde pot îndruma procesul de renovare, oferind direcţii clare pentru fiecare tip de clădire. În paralel, consolidarea rolului auditorului energetic va juca un rol cheie în asigurarea conformităţii şi eficienţei procesului de transformare. De asemenea, educaţia şi formarea îndeplinesc un rol crucial  pentru dezvoltarea abilităţilor necesare în sectorul construcţiilor.

În luna iulie, a fost votat primul proiect de lege privind reglementarea hidrogenului verde. Voi intensifica eforturile legislative pentru promovarea utilizării hidrogenului şi a combustibililor alternativi. Activitatea parlamentară pe care o desfăşor vine în întâmpinarea viziunii promiţătoare asupra economiei hidrogenului în România şi va sprijini îndeplinirea celor 4 obiective generale din strategia propusă de Ministerul Energiei.

 Totodată, subliniez importanţa de a consolida colaborarea cu statele membre din sud-estul Europei  în acest domeniu.  

Într-un climat economic marcat de provocări, trebuie să promovăm, cu precădere, mecanisme care să sprijine mediul de afaceri, cu accent deosebit pe companiile mici şi mijlocii. Într-o perioadă în care numărul firmelor închise a crescut semnificativ, sprijinul pentru prevenirea insolvenţei şi susţinerea dezvoltării durabile a afacerilor devin priorităţi evidente. Pe lista obiectivelor cheie asumate, includ, de asemenea, continuarea demersurilor legislative favorabile mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor.

Este important să recunoaştem că obiectivele asumate reprezintă doar o parte a drumului extins pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a-şi atinge dezideratele economice şi climatice. În strânsă colaborare cu colegii din Parlament, cu experţii din domeniu, reprezentanţii mediului de afaceri din România şi statele membre UE, precum şi cu toţi cei implicaţi din societatea civilă putem atinge aceste obiective.

 

Deputat PNL

Oana Marciana Ozmen

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.