Deputatul PNL pentru diaspora Valentin Făgărăşian a participat la mai multe evenimente în scopul identificării celor mai bune soluţii la problemele cu care se confruntă comunităţile de români din Spania, de la cele care privesc accesul la educaţie, relaţiile de muncă şi până la prezervarea identităţii naţionale româneşti peste hotare:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut ocazia ca, în cadrul deplasării pe care am efectuat-o săptămâna trecută la Madrid, să port discuţii aplicate, atât cu români stabiliţi în Spania, cât şi cu reprezentanţii comunităţii de afaceri sau cu autorităţile publice locale. Acestea au fost axate pe mai multe aspecte esenţiale care vizează comunitatea românească din Spania. În primul rând, am avut o întâlnire constructivă cu reprezentanţii Departamentului pentru Educaţie, Ştiinţă şi Universităţi al Comunităţii Madrid, în cadrul căreia am subliniat importanţa dezvoltării unui program educaţional adaptat nevoilor românilor din Madrid. S-a discutat şi despre facilităţile de integrare ale tinerilor români în sistemul educaţional spaniol, precum şi despre susţinerea necesară pentru cei care doresc să-şi continue educaţia la nivel superior. De asemenea, am abordat subiectul promovării culturii şi limbii române în şcoli, pentru a asigura că tinerii români îşi păstrează legătura cu rădăcinile lor culturale. În al doilea rând, am avut onoarea de a discuta cu primarul din Torrejón, unde se află o importantă comunitate românească. Această întâlnire ne-a permis să subliniem cât de valoroasă este contribuţia românilor la viaţa oraşului şi cât de importantă este cooperarea între statul spaniol şi cel românesc pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai şi integrarea comunităţii noastre. Am discutat despre modalităţi concrete prin care putem sprijini românii din Torrejón în diverse aspecte, de la facilitarea accesului la servicii de sănătate şi educaţie până la promovarea culturii şi tradiţiilor noastre în cadrul comunităţii locale. Am subliniat, de asemenea, nevoia de a crea legături solide între autorităţile locale şi reprezentanţii comunităţii româneşti, pentru a asigura o colaborare eficientă şi sustenabilă.

În cursul aceeaşi deplasări am vizitat o televiziune şi un post de radio în limba română, precum şi o investiţie românească de succes, fabrica de mobilier Carpintek, fondată de un român şi în care lucrează mai mulţi angajaţi români. La întâlnirea organizată seara, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, am avut bucuria de a întâlni şi de a cunoaşte zeci de membri ai comunităţii de români care mi-au împărtăşit din problemele cu care se confruntă aceştia şi pentru care au nevoie de susţinerea autorităţilor române.

Această deplasare la Madrid a reprezentat o oportunitate deosebită de a discuta şi de a lucra pentru binele comunităţii noastre din diaspora. Ne-am angajat să continuăm să dezvoltăm măsuri şi proiecte care să sprijine românii din Spania şi să asigure o integrare cât mai uşoară. Am inventariat toate problemele semnalate de românii cu care m-am întâlnit şi mare parte dintre acestea fie vor fi aduse în atenţia Guvernului României, fie vor face obiectul unor modificări legislative pe care le voi iniţia.”

 Valentin FĂGĂRĂŞIAN

Deputat PNL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.