Problemele cu care se confruntă fermierii producători de lapte sunt în atenţia conducerii PNL a Guvernului României, premierul Nicolae-Ionel Ciucă organizând o serie de consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi ai reţelelor marilor magazine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Remarc faptul că, în urma discuţiilor purtate, Executivul a efectuat propria analiză referitoare la situaţia creată în ultima perioadă, propunând soluţii concrete cu privire la sprijinul fermierilor şi al procesatorilor, astfel încât să salvăm piaţa laptelui, care are o veche şi statornică tradiţie în ţara noastră.

Deciziile de susţinere a producătorilor de lapte presupun intervenţii sustenabile pentru optimizarea funcţionării întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, astfel încât, pe de o parte, zootehniştii să nu mai ajungă în situaţia neplăcută de a arunca laptele şi, pe de altă parte, consumatorii români să fie realmente în centrul preocupărilor autorităţilor abilitate. În acest fel, grija principală a Guvernului condus de PNL este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent, inclusiv la lapte de calitate, produs în România.

În vederea susţinerii efective a fermierilor şi a pieţei laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape, prima începând cu 15 mai a.c., pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. A doua tranşă de ajutor va fi distribuită în al doilea semestru al anului, după finalizarea următoarei sesiuni de depunere a cererilor de plată. De asemenea, fermierii români vor primi compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina

Tot pentru susţinerea producţiei interne de lapte, în cel mai scurt timp va fi corectată şi adaptată măsura care prevede ca procesatorii să primească o primă de 10% din valoarea producţiei prelucrate în România.

Nu în ultimul rând, în scopul valorificării corespunzătoare a laptelui şi instituirii unei alimentaţii sănătoase, Executivul liberal va extinde şi dezvolta proiectele naţionale „Programul pentru şcoli” şi „Masa caldă în şcoli”, începând cu viitorul an şcolar. Astfel, vor fi distribuite produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri şcolare şi nu doar de trei ori pe săptămână, ca şi până acum. În plus, va fi actualizat preţul pachetelor de care vor beneficia elevii, precum şi fluidizarea procedurilor de achiziţie. În acelaşi context, va fi majorat numărul unităţilor de învăţământ în care se va acorda o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor.

Salut implicarea primului-ministru în deblocarea pieţei laptelui, parte esenţială a supravieţuirii şi dezvoltării industriei agro-alimentare româneşti, cu convingerea că soluţiile propuse vor fi în măsură să încurajeze cererea şi, implicit, să garanteze asigurarea securităţii alimentare a României şi siguranţa cetăţenilor noştri.

 

Deputat PNL Teleorman,

MARIA STOIAN

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.