Tot mai mulţi tineri şi adolescenţi se sinucid din cauza faptului că pierd sume importante la jocuri de noroc, cazinouri şi alte locaţii cu asemenea destinaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu câteva zile în urmă, Alexandru, un tânăr de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, şi-a dat foc şi a ars de viu, în faţa fostului său liceu, din cauza faptului că pierduse în seara anterioară 3.000 de lei la „păcănele”. La o zi după această tragedie, tot săptămâna trecută, un alt adolescent, Adelin, în vârstă de doar 16 ani, din Nanov-Teleorman, s-a sinucis din acelaşi motiv, punându-şi capul pe linia de cale ferată. 

Cu siguranţă, mai sunt multe astfel de cazuri, unele ştiute, iar altele neştiute, toate însă cu acelaşi numitor comun: patima jocurilor de noroc.

Se distrug astfel vieţi, se distrug copilării, se distrug părinţi şi familii, se distruge viitorul unei generaţii, iar decidenţii politici au rolul de a interveni ferm în astfel de cazuri.

În aceste circumstanţe, am votat în Comisia de învăţământ propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care prevede că sălile de jocuri de noroc şi cazinourile nu mai pot obţine autorizaţii la mai puţin de 300 de metri faţă de şcoli, locuri de joacă, bănci şi aşezăminte culturale sau religioase.

Acelaşi proiect de act normativ interzice reclamele stradale, panourile luminoase şi materialele publicitare de pe clădiri, precum şi mesajele electronice nesolicitate care promovează jocurile de noroc.

Nerespectarea acestei legi se va pedepsi cu amendă între 50.000 şi 100.000 de lei, precum şi cu confiscarea sumelor provenite din activitatea de jocuri de noroc şi retragerea licenţei operatorului de jocurile noroc.

Desigur, s-ar putea spune că măsurile cuprinse în acest proiecte de lege nu ajută la diminuarea fenomenului extrem de periculos al accesării acestor jocuri de noroc de către copii, tineri şi adolescenţi, deoarece ei se pot deplasa fără probleme exact în locurile respective, chiar dacă sunt mai departe de unităţile de învăţământ.

Cu toate acestea, iniţiativa legislativă este un prim pas spre rezolvarea acestei situaţii îngrijorătoare în care se zbat foarte mulţi liceeni şi studenţi, tineri care devin dependenţi de aceste jocuri şi riscă să-şi suprime viitorul şi, uneori, chiar viaţa.

Voi vota, ca şi în şedinţa Comisiei pentru învăţământ, în vederea adoptării acestui demers în plenul Camerei Deputaţilor, cu încrederea că proiectul va putea fi îmbunătăţit, astfel încât să rezulte o lege care să îndepărteze copiii de acest fenomen agravant.

Deputat PNL ELENA HĂRĂTĂU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.