Comisia Europeană a prezentat Guvernului Planul de Acţiune pentru Balcanii de Vest, document care conţine noile direcţii de acţiune pe care România trebuie să şi le însuşească în vederea asigurării securităţii naţionale şi regionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest plan are un caracter amplu şi complex, prin prezentarea unor măsuri şi activităţi concludente, îndeosebi de răspuns la noile provocări referitoare la fenomenul migraţiei ilegale în arealul Balcanilor de Vest.

Este un set de măsuri şi strategii de o valoare considerabilă, care cointeresează în această perioadă în mod direct ţara noastră, în sensul contracarării unor preocupări ale statelor occidentale faţă de ultimele evolţii din punctul de vedere al migraţiei.

Concret, aceste politici europene propuse de Comisia Europeană în Planul de Acţiune pentru Balcanii de Vest răspund inclusiv îngrijorărilor exprimate recent de Austria în ceea ce priveşte gestionarea de către România a problemei migranţilor.

Documentul european cuprinde un set de 20 măsuri operaţionale, structurate pe cinci domenii prioritare: întărirea managementului de frontieră; proceduri de azil accelerate şi sprijinirea capacităţilor de primire; lupta împotriva traficului de migranţi;  consolidarea cooperării privind readmisia şi returnările, precum şi alinierea politicilor de vize.  

Instrumentele vor fi implementate în scopul susţinerii şi integrării acţiunilor ţărilor din Balcanii de Vest cu deciziile Uniunii Europene, acestea urmărind consolidarea cooperării pe segmentul combaterii migraţiei şi a întăririi controlului frontierelor.

România a îndeplinit aşa cum se cuvine condiţiile privind aderarea la Spaţiul Schengen, iar securizarea şi adaptarea frontierelor la ultimele normative europene au fost doar câteva dintre criteriile realizate în acest sens.

Nu în ultimul rând, trebuie să subliniem contribuţia concludentă a ţării noastre în ceea ce înseamnă adoptarea şi implementarea măsurilor şi acţiunilor propuse de Comisia Europeană cu privire la controlul frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale.

Îmi exprim încrederea că România va putea face faţă în continuare, cu succesul scontat, tuturor provocărilor de securitate survenite în actualul context delicat internaţional, aşa cum s-a achitat şi până acum de sarcinile avute în calitate de frontieră estică a NATO şi a Uniunii Europene.

Sunt convinsă că strategia naţională privind combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane şi-a dovedit viabilitatea şi vom fi capabili să ne armonizăm acţiunile cu noile prevederi conţinute în Planul de Acţiune pentru Balcanii de Vest.

Deputat PNL Teleorman

MARIA STOIAN

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.