Susţinerea de care România beneficiază din partea Statelor Unite ale Americii în ceea ce priveşte siguranţa naţională a fost reconfirmată prin adoptarea de către Senatul SUA a proiectului de lege privind securitatea regiunii Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are o însemnătate deosebită pentru ţara noastră, ca pol estic al Uniunii Europene şi NATO, reiterând interesul partenerilor noştri strategici americani în vederea asigurării stabilităţii şi securizării arealului Mării Negre, de o importanţă geostrategică vitală în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Votul din forul legislativ al SUA va avea consecinţe dintre cele mai favorabile României, care va putea conta pe o prezenţă americană sporită, atât din punct de vedere militar, cât şi economic. De asemenea, întărirea capacităţilor de susţinere ale Americii în zona Mării Negre va însemna multiplicarea sprijinului primit de România în domenii-cheie,  precum apărarea, economia, energia.

Toate acestea reprezintă elemente vitale în scopul consolidării democraţiei şi a statului de drept, precum şi premisele unei evoluţii ascendente a ţării noastre, pe termen scurt şi mediu, astfel încât să dispunem de toată logistica şi metodologiile necesare pentru a face faţă oricăror tipuri de provocări la adresa securităţii naţionale.

Nu în ultimul rând, efectul legiferării Statelor Unite, a întăririi din toate punctele de vedere a siguranţei Mării Negre, va fi resimţit şi în ceea ce înseamnă dinamizarea şi diversificarea oportunităţilor economice, conjugarea acestor aspecte urmând să conducă, iremediabil, atât la dezvoltarea şi modernizarea României, cât şi la creşterea calităţii vieţii românilor.

Fără îndoială, evenimentele petrecute în ultimul an şi jumătate în estul Europei reclamau întărirea prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în regiune, mai ales în contextul în care Marea Neagră constituie un câmp de manevră important pentru Federaţia Rusă, după cum s-a văzut şi prin recentele atacuri aeriene derulate chiar în apropierea graniţelor noastre.

Din această perspectivă, sunt convinsă că consolidarea prezenţei americane în proximitatea zonei Mării Negre va avea un rol determinant în definirea combaterii viitoarelor ameninţări de securitate, inclusiv prin creşterea securităţii platformelor de forare din zonele economice exclusive.

 

Deputat PNL

ELENA HĂRĂTĂU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.