România traversează o perioadă extrem de fastă sub aspectul perspectivei investiţiilor în domeniul energetic. Finanţările europene considerabile de care dispunem, decarbonizarea economiilor, precum şi tehnologiile de nişă, precum reactoarele nucleare modulare şi exploatarea hidrogenului, ne conferă oportunităţi uriaşe pentru viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest context îmbucurător, dezvoltarea şi multiplicarea producţiilor de energie alternativă, energie verde, trebuie armonizată şi sincronizată cu provocările actuale ale pieţei interne, precum şi cu evoluţia consumului de energie.

Graţie eforturilor coaliţiei guvernamentale şi a mediului privat, România ar putea dispune, în scurt timp, de 10.000 de MW energie verde suplimentară faţă de cantitatea produsă în prezent. În condiţiile scăderii cu 10% a cererii de energie de pe piaţa internă, în primele trei luni ale acestui an, specialiştii estimează că, în cazul continuării trendului existent, am putea deveni o ţară exportatoare, cu satisfacerea totală a consumului naţional.

Pe acest fond optimist, se impune însă dinamizarea atragerii fondurilor europene spre investiţii concludente în energia verde. Intrarea efectivă a banilor europeni trebuie să fie obligatoriu dublată de rezolvarea problemelor legate de formarea forţei de muncă, ca un element vital în realizarea potenţialului optim pe zona de energie verde. Aceste proiecte presupun un număr considerabil de oameni, cu pregătire şi capacitate specifică, iar procesul de instruire necesită, în primul rând, timp.

Într-o piaţă cu un grad ridicat de volatilitate, avem perspective pozitive în ceea ce priveşte semnarea noilor contracte ale proiectelor de energie verde. În ultima perioadă, s-a constatat creşterea gradului de securizare a energiei, prin contracte bilaterale, care le permit consumatorilor să-şi asigure o parte din necesarul de consum, la un preţ sustenabil.

Nu în ultimul rând, având în vedere cererile de racordare existente, precum şi accelerarea noilor contracte, România îşi poate atinge ţintele aferente Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, care prevede creşterea exponenţială a producţiei de energie, prin dezvoltarea de proiecte eoliene şi solare.

Sunt convinsă că dinamizarea proiectelor aferente producţiei de energii alternative va ridica exponenţial calitatea pieţei interne de energie, efectele sinergice ale acestei evoluţii urmând să conducă şi la mult aşteptata separare a investitorilor reali de cei speculativi.

 

Deputat PNL Teleorman,

MARIA STOIAN

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.