Executivul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă este preocupat îndeaproape de atingerea obiectivelor fixate în scopul îndeplinirii reformei digitalizării serviciilor publice din România, demers iniţiat şi aplicat de PNL. Pentru reuşita acestui deziderat, Executivul a dat undă verde proiectelor ce se vor realiza în cadrul Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021 – 2027 (PCIDIF).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, autoritatea de implementare, respectiv Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat lansarea pentru acest an a 17 apeluri de proiecte, în valoare totală de 1,82 miliarde de euro. Dintre acestea, 11 apeluri vizează domeniul digitalizării, iar celelalte şase vor finanţa sistemul de cercetare, dezvoltare şi inovare.

PCIDIF prevede finanţarea a trei priorităţi de investiţii, respectiv Susţinerea şi promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare şi inovare atractiv şi competitiv; Digitalizare în administraţia publică centrală şi mediul de afaceri; Transformarea digitală şi furnizarea de servicii îmbunătăţite în sectorul cultural.

Procesul de digitalizare a marilor servicii publice, iniţiat prin PCIDIF, presupune asigurarea sistemelor informatice necesare instituţiilor publice centrale pentru operaţionalizarea serviciilor publice electronice, realizarea, dezvoltarea, implementarea serviciilor publice electronice, precum şi îmbunătăţirea serviciilor publice electronice existente, din perspectiva interacţiunii cetăţenilor, reprezentanţilor mediului privat de afaceri cu instituţiile şi autorităţile publice.

Procesul de digitalizare extinsă a tuturor interacţiunilor administrative ale statului cu cetăţenii şi persoanele juridice este extrem de benefic, deoarece doar prin accederea la acest stadiu putem instaura în România conceptul de e-guvernare în deplinul sens al cuvântului. Cred că este vital ca românii să poată beneficia online de orice tip de serviciu public de care au nevoie, indiferent de rezidenţă sau tipul de instituţie sau autoritate publică cu care interacţionează.

De asemenea, este de apreciat că implementarea PCIDIF va finanţa dezvoltarea de soluţii tehnologice avansate pentru digitalizarea marilor servicii publice, cu impact direct asupra a aproximativ trei milioane de români.

Derularea Programului Cercetare Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare va avea, pe de altă parte, capacitatea de a valorifica potenţialul competitiv al României, prin noi investiţii în cercetare şi inovare, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

Consider că România are imperioasă nevoie de accelerarea digitalizării tuturor serviciilor publice, atât din perspectiva cetăţenilor, cât şi a adaptabilităţii instituţiilor publice la cerinţele erei digitale. Creşterea nivelului de interoperabilitate al sistemelor informatice din administraţia publică, prin crearea unui sistem interconectat, va sprijini în mod determinant atât populaţia, cât şi mediul de afaceri, pentru a-şi simplifica viaţa de zi cu zi.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.