În vederea eficientizării activităţilor aferente colectării taxelor la bugetul naţional, conducerea PNL a Ministerului Finanţelor a decis o serie de măsuri de descentralizare, aplicate de Direcţia de Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). În urma acestor operaţiuni, se mizează pe reverificarea în regim de urgenţă a aproape jumătate din veniturile lunare ale marilor contribuabili din economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, România are 3.373 de mari contribuabili, care contribuie cu 15 miliarde lei lunar la bugetul de stat, însă există nemulţumiri legate de colectarea resurselor datorate de aceştia statului. În consecinţă, s-a decis ca ANAF să dinamizeze activităţile de control, astfel încât banii să ajungă cu certitudine în bugetul naţional.

În paralel, conducerea liberală a Ministerului Finanţelor are în vedere îmbunătăţirea activităţii de management a riscurilor, astfel încât inspecţiile fiscale să nu mai fie efectuate fără rezultate concrete, ci să existe o concentrare mai eficientă asupra corelării între inspecţia fiscală şi indicatorii de risc.

Tot în scopul redimensionării cheltuielilor publice, MF va derula şi o a treia direcţie de restructurare, care se referă la intensificarea intervenţiilor ANAF în ceea ce priveşte activităţile generatoare de mari averi ale persoanelor fizice. La acest capitol, se vor urmări eficienţa şi consolidarea capacităţii instituţionale a ANAF, prin operaţionalizarea segmentului de digitalizare. Astfel, vor fi implementate procedurile legate de emiterea facturii electronice, introducerea sigiliului electronic al mărfurilor şi utilizarea informaţiilor din casele de marcaj fiscale.

În plus, ministrul Boloş mai are în vedere şi emiterea unui proiect de lege complementar cu măsurile de combatere a evaziunii fiscale, care vizează lămurirea unor aspecte referitoare la instrumentarea cazurilor complexe de evaziune, scopul urmărit astfel fiind înăsprirea sancţiunilor aplicate în aceste situaţii.

Sunt convinsă că deciziile conducerii liberale a Ministerului Finanţelor îşi vor atinge dezideratele scontate, prin întărirea capacităţii instituţionale a ANAF şi respectarea ţintei deficitului bugetar.

 

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.