Ţara noastră se află în cea mai bună situaţie de securitate posibilă. Îmi permit să vă reamintesc câteva din argumentele expuse anterior:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
  • Suntem membri cu drepturi depline ai celei mai puternice alianţe militare din istorie;
  • Avem baze militare şi soldaţi aliaţi ai NATO care oferă un semnal de securitate extrem de important pentru orice ameninţare la adresa noastră;
  • Conducătorii NATO şi ai ţărilor membre acordă foarte multă atenţie protecţiei tuturor ţărilor din alianţă;
  • Un român, Mircea Geoană, este al doilea om în conducerea NATO;
  • Uniunea Europeană din care facem parte oferă mecanisme de sprijin economic şi social pentru zonele în care ar putea veni refugiaţi din calea războiului (sistemul FRONTEX);
  • Prim-ministru al României este fostul şef al Statului Major al Armatei Române, un om care are experienţa teatrelor de război;
  • Prezenţa la guvernare a PSD conferă siguranţa şi stabilitatea politică necesare în aceste momente dificile.

Consider că trebuie adăugată încă o circumstanţă care poate fi transformată din vulnerabilitate în avantaj strategic al României: dependenţa de gazele din afara ţării. În condiţiile geostrategice actuale, foarte sensibile şi volatile, este cel puţin îngrijorător faptul că anul trecut România a crescut cu aproape 300% importurile de gaze naturale din Federaţia Rusă. Mai mult, preţurile la care a cumpărat ţara noastră sunt printre cele mai mari din Europa.

Înţelegem foarte bine dinamica pieţei de resurse naturale din lume, însă acum, cu toate tensiunile paroxistice de la graniţa Ucrainei, dependenţa României faţă de gazul rusesc este clar o vulnerabilitate.

Din fericire, ţara noastră are şansa enormă de a deveni nu doar independentă energetic, dar chiar un exportator de gaze naturale. Acest lucru este posibil prin iminenta exploatare a gazelor din platoul continental al Mării Negre. Investitorii americani şi austrieci, în participaţiune cu Statul Român au afirmat că în maxim 2 ani ţara noastră va avea un excedent de gaze naturale care va trebui vândut la export.

Aceste resurse pot securiza România din punct de vedere energetic şi, în acelaşi timp, să o transforme într-un jucător strategic în Europa din acest punct de vedere. Însă, în orice relaţie cu investitorii care exploatează aceste zăcăminte ale României trebuie să pună în prim plan consumul intern. Nevoile de consum ale populaţiei şi companiilor din ţară trebuie să fie prioritare în mod explicit, prin legi şi contracte fără echivoc şi fără portiţe de a ocoli această necesitate strategică şi vitală pentru România.

Trebuie să atrag atenţia, în acelaşi timp, şi asupra implicării mai pregnante a Statului român în reducerea vulnerabilităţilor din sistemul energetic, unul vital pentru stabilitatea economică şi socială a ţării. Aceste vulnerabilităţi variate cuprind nu doar entităţile care controlează distribuţia şi producţia din domeniul energetic, dar şi politicile de investiţii şi de preţuri care pot afecta major economia şi populaţia României. Suntem deschişi pentru o piaţă liberă şi deschisă însă, rolul reglatoriu al Statului trebuie să se impună atunci când economia sau populaţia ţării sunt vulnerabilizate de fluctuaţiile din piaţă. Nu putem asista neputincioşi la sărăcirea populaţiei şi distrugerea industriei şi agriculturii româneşti mai ales că suntem, ca ţară, un posibil producător important de gaze naturale şi energie electrică. Avem zăcăminte, avem râuri pentru hidrocentrale, avem centrale nucleare, dezvoltăm capacităţi de producţie eoliană şi solară. Prin urmare, lucrurile în piaţa internă ar trebui să fie clare. Iar dacă nu sunt, ele trebuie puse la punct cât mai rapid!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.