Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă este preocupat îndeaproape de iniţierea strategiilor şi politicilor publice generatoare de investiţii majore în educaţia naţională, astfel încât infrastructura învăţământului să se modernizeze permanent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest sens, Ministerul Educaţiei a lansat în procedură de consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Construirea şi dezvoltarea unei reţele pilot de şcoli verzi”, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C15 Educaţie.

Programul investiţional este unul amplu, cuprinzând două subcomponente, respectiv reabilitarea energetică şi construcţii noi, alocarea financiară totală ajungând la 225 milioane de euro.

Astfel, reabilitarea energetică presupune lucrări complexe de renovare ale unităţilor de învăţământ existente, atât din mediul rural, cât şi urban, pe o suprafaţă de 300.000 metri pătraţi: izolaţie termică, panouri solare, laboratoare de ştiinţele naturii, spaţii verzi, facilităţi pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Programul urmăreşte reducerea consumului de energie pentru încălzire, cu cel puţin 50%, comparativ cu consumul anual de energie înregistrat pentru încălzire înainte de renovarea clădirii. Unităţile şcolare astfel modernizate vor intra în reţeaua şcolilor verzi, investiţia pe acest segment fiind de 150 milioane de euro.

Pentru componenta de construcţii, proiectul investiţional constă în construirea unei suprafeţe totale de 46.400 metri pătraţi. Aceste şcoli verzi noi vor fi edificate cu materiale de construcţie verzi, în zonele ţării care înregistrează o creştere demografică majoră. Investiţia, în valoare de 75 de milioane euro, va urmări, de asemenea, realizarea unei ventilaţii optime şi reducerea costurilor de funcţionare şi a emisiilor de dioxid de carbon.

Unităţile administrativ-teritoriale vor putea accesa aceste granturi, pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ existente şi pentru construirea unor noi unităţi de învăţământ.   

Conceptul de „şcoală verde” nu se rezumă doar la modernizarea infrastructurii educaţionale, ci în noile unităţi modernizate sau nou construite va fi promovată educaţia pentru sustenabilitate, printr-o serie complexă de activităţi practice, realizate împreună cu comunităţile din care şcolile fac parte.

Astfel, elevii vor fi mai motivaţi şi implicaţi în tot ceea ce înseamnă grija şi protecţia mediului, în cadrul implementării unor programe şcolare în care să deprindă principiile dezvoltării sustenabile.

Consider apreciabilă această investiţie în şcoli verzi, din perspectiva faptului că vor fi reabilitate şi construite unităţi educaţionale racordate la standardele europene în materie, cu convingerea că învăţământul românesc este capabil de progrese remarcabile în viitor.

 

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.