Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a depus recent, la Paris, memorandumul iniţial privind accederea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), demers care va consolida modernizarea României, după integrarea noastră în NATO şi UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OCDE este un for interguvernamental ce are ca  principal obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime, pentru asigurarea creşterii economice, prosperităţii şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

OCDE este continuatoarea fostei Organizaţii Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanţat de SUA pentru reconstrucţia continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenţia care a consfinţit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris şi a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, care deţin circa 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. 

Aderarea ţării noastre la acest organism european prestigios va conduce iremediabil la noi oportunităţi, atât pentru mediul de afaceri autohton, cât şi pentru atragerea de capital extern.

De altfel, intrarea României în OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Executivului liberal, alături de implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR.

Modernizarea şi dezvoltarea ţării presupune un efort conjugat, atât din partea responsabililor guvernamentali, cât şi a cetăţenilor şi a societăţii civile. Este evident că edificarea proiectului de evoluţie a României înseamnă capacitarea tuturor factorilor abilitaţi în atragerea fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie. De asemenea, avem imperioasă nevoie de implicarea mediului de afaceri, a cărui expertiză este necesară conturării unui viitor sustenabil şi predictibil pentru economia ţării şi continua creştere a acesteia.

Procesul de aderare nu este doar politic, ci şi unul tehnic complex. Cu toate că, în virtutea statutului de membru al UE, există un grad înalt de îndeplinire a criteriilor de aderare la OCDE, prin transpunerea acquis-ul comunitar, la nivel intern se acordă o importanţă majoră procesului de aderare şi alocării de resurse în vederea pregătirii contribuţiilor.

Sunt încrezătoare că, prin aderarea la OCDE, vom asista la îmbunătăţirea considerabilă a situaţiei economico-sociale a ţării şi a calităţii vieţii oamenilor, pentru a conferi, în acelaşi timp, speranţă tinerei generaţii privind perspectivele de dezvoltare.

Deputat PNL Elena Hărătău

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.