Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), reprezintă un obiectiv major al politicii externe româneşti, în prezent ţara noastră fiind în stadiul de îndeplinire a şase din cele opt standarde esenţiale în vederea accederii finale la acest organism deosebit de important.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OCDE este continuatoarea fostei Organizaţii Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanţat de SUA pentru reconstrucţia continentului european după cel de-al doilea Război Mondial.

Discuţiile privind intrarea României în OCDE au fost demarate în urma deciziei Consiliului OCDE din 25 ianuarie 2022, Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, exprimându-şi disponibilitatea de a susţine aceste eforturi, prin implicarea în activitatea structurilor de lucru relevante ale Organizaţiei. În acest sens, a fost înfiinţat Comitetul interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, cu rolul de a elabora strategia de promovare a candidaturii României. În vederea realizării acestui deziderat, a fost definitivat calendarul de acţiuni, evenimente şi buget, precum şi procesul de coordonare a demersurilor instituţiilor implicate.

Studiul economic pentru România al OCDE reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice din ţara noastră, subliniind, în mod echilibrat, eforturile depuse până acum, dar oferind, în acelaşi timp, recomandări utile în domeniile de o importanţă deosebită pentru România, în scopul implementării măsurilor care pot genera dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive.

În prezent, conducerea PNL a Ministerului Finanţelor este implicată în derularea a două analize cu OCDE, privind Codurile de liberalizare a mişcărilor de capital şi a operaţiunilor curente invizibile, precum şi a aplicării principiilor guvernanţei corporative a întreprinderilor publice din România.

Negocierile pentru aderarea României la prestigioasa organizaţie s-au axat pe evoluţiile din domeniul finanţelor publice, precum reducerea deficitului bugetar, menţinerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administraţiei fiscale, implementarea eficientã a investiţiilor publice şi guvernanţa companiilor de stat.

Pentru a îndeplini obiectivul aderării la OCDE, România îşi menţine angajamentul privind revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în anul 2024, dar şi în ceea ce priveşte consolidarea fiscală în mod gradual. Un avantaj esenţial în acest sens îl constituie investiţiile preconizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vor conduce la accelerarea modernizării continue a administraţiei fiscale, fapt ce va avea un rol hotărâtor în îmbunătăţirea colectării impozitelor.

Sunt încrezătoare că Executivul susţinut de PNL îşi va îndeplini sarcinile referitoare la implementarea eficientă a investiţiilor publice asumate în bugetul de stat pentru acest an, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.

România a început deja procedurile aferente aderării la Codurile de liberalizare impuse de OCDE şi sunt convinsă că adeziunea noastră reprezintă o şansă substanţială pentru atragerea de noi investitori străini, precum şi în vederea dezvoltării mediului de afaceri autohton. 

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.