Româncele au nevoie suplimentară de protecţie şi ocrotire, fie că vorbim de inegalităţile existente între femei şi bărbaţi, mai ales din punct de vedere salarial, fie de protejarea victimelor violenţei de orice fel, fie de reguli minime de bun simţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din păcate, fără a generaliza, lacunele comportamentale şi atitudinea grosolană din societatea românească de astăzi impun măsuri de discriminare pozitivă, reglementate inclusiv din punct de vedere legislativ, pentru ca femeile să fie apărate şi sprijinite în a-şi exercita în mod decent şi civilizat sarcinile zilnice.

Pentru a determina o schimbare esenţială a modului în care femeile sunt privite şi acceptate în spaţiul public, femeile parlamentar din toate partidele politice s-au unit în susţinerea unui proiect de lege, iniţiat de PNL, privind accesul cu prioritate pentru femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta până la cinci ani.

Propunerea legislativă, votată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, cu o majoritate covârşitoare, prevede că femeile gravide şi părinţii sau aparţinătorii însoţiţi de copii mici vor avea prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Actul normativ reglementează acordarea de prioritate femeilor însărcinate şi cetăţenilor care au în grijă copii de până la cinci ani, precum şi alocarea unor locuri de parcare dedicate acestora.

Conform iniţiativei liberale, angajatii unităţilor comerciale şi ai instituţiilor publice şi private vor fi obligaţi să afişeze acordarea accesului cu întâietate a beneficiarilor. Nerespectarea prevederilor acestei legi constituie contravenţii, pedepsite cu acordarea de amenzi drastice.

Consider că România avea nevoie de o astfel de lege, deoarece degradarea societăţii a determinat apariţia unor situaţii halucinante în care au fost puse femei însărcinate sau cu copii mici, atât la cumpărături, cât şi în relaţia cu instituţiile statului.

În consecinţă, aveam nevoie de legiferarea bunului simţ, astfel încât toţi oamenii să dea dovadă de respect şi înţelegere pentru româncele care, din cauza unor circumstanţe obiective, necesitau prioritate, fie că stau la coadă la cumpărături, fie că aşteaptă la ghişeele statului.

Apreciez că intrarea în vigoare a acestei legi va determina creşterea gradului de civism şi empatie a românilor faţă de femeile însărcinate şi cu copii mici, dar va contribui şi la definitivarea unui climat social normal, întemeiat pe principii comportamentale curate şi respectuoase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.