Cu sute de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi alte câteva mii în diferite clase de risc, Bucureştiul rămâne capitala europeană cea mai expusă unui seism major. Asta şi pentru că Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, chiar dacă ultimul cutremur, de 5,4 grade pe scara Richter, care a zguduit, la începutul lunii noiembrie, inclusiv Capitala, a venit din zona Buzău. Deşi nu a fost un cutremur care să provoace victime sau pagube materiale, această ultimă mişcare telurică a readus în atenţie problema majoră cu care se confruntă de decenii Capitala României, pentru că, statistic vorbind, un cutremur cu magnitudine de 6 grade se produce, în zona Vrancea, la 10 ani, iar unul de 7 grade la 33 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Problema este că majoritatea clădirilor din Bucureşti nu au mai fost expertizate din punct de vedere seismic din anii 2000, iar de la ultimul cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter, au trecut mai bine de 35 de ani.

Dincolo de aglomeraţie, poluare şi tot stresul urban, frica de cutremur i-a determinat pe mulţi dintre locuitorii Bucureştiului să se mute în localităţile din apropierea Capitalei, în zona metropolitană. Cei mai mulţi dintre aceştia au optat pentru o “casă pe pamânt”, mult mai sigură în caz de cutremur, mai ales că seismele produse în Vrancea sunt de medie adâncime, produc oscilaţii pe perioadă mai mare de timp şi sunt periculoase pentru construcţiile înalte.

Astfel, zona metropolitană a cunoscut o dezvoltare accelerată, fără precedent, chiar şi în perioadele de criză imobiliară, precum şi în pandemia cu Covid 19. În jurul Bucureştiului au apărut câteva zone rezidenţiale importante, chiar dacă în unele dintre acestea s-a construit „pe repede înainte” şi nu doar case, de multe ori dezvoltatorii alegând sacrificarea naturii  pentru încă un rând de case. Dacă în partea de nord a Bucureştiului, preţurile au crescut rapid şi exponenţial, ajungându-se să se construiască repede şi scump, pe fiecare metru pătrat de teren liber, în partea de sud a Capitalei lucrurile stau, mai bine, atât din punct de vedere al conexiunii cu natura, cât şi al preţului. Dacă în partea de nord preţul pe metru pătrat construit sare binişor de 2.000 de euro, fiind deja accesibilă doar celor cu bani mulţi, în sudul Bucureştiului încă se poate achiziţiona o casă cu gradină, chiar într-un complex rezidenţial modern, cu putin peste 1.000 de euro pe metru pătrat.

Desi s-au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare, cel mai mare ansamblu rezidenţial dezvoltat în sudul Capitalei şi, de altfel, unul dintre cele mai mari din ţară este “Green City”, situat în mijlocul naturii, în Comuna 1 Decembrie, în Ilfov, la aproximativ 30 de minute de centrul Bucureştiului şi la mai puţin de 20 de minute de mers cu maşina de Parcul Natural Comana, devenit deja un obiectiv turistic şi de relaxare pentru mulţi dintre locuitorii zonei metropolitate dar şi de bucureşteni.

Amplasat departe de agitaţia urbană, într-un fost domeniu regal, Complexul Green City este înconjurat de peste 100 de hectare de pădure, iar graniţa naturală care desparte zonele învecinate este râul Argeş. Casele din ansamblul rezidenţial din 1 Decembrie sunt proiectate să reziste şi la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, sistemul constructiv în cadre de beton oferind un grad sporit de rezistenţă.

Facilităţile oferite de acest complex rezidenţial unic în întreaga zona metropolitană sunt tot mai rar întâlnite: pădure, lac, restaurante, zone de joacă, gradiniţă şi after-school, locuri de parcare, pază 24/7, terenuri de sport şi de agrement, alei pentru plimbări cu copiii şi supermarket. Proiectul a fost demarat în anul 2008, iar în acest an complexul a ajuns la aproximativ 700 de case construite, dintre care 90% sunt deja vândute.

Cu toate că zona este dezvoltată, avand toate utilităţile urbane, în continuare, partea de sud a Bucureştiului are potenţial mare de dezvoltare, în contextul în care este tot mai greu de găsit, la un preţ decent, teren construibil în jurul Bucureştiului.

Mai multe detalii: www.mygreencity.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.