În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a votat, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care reglementează acordarea suplimentară a unei indemnizaţii de gratitudine invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scopul iniţiativei legislative îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, care reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării. În acelaşi timp, legea conferă o reparaţie morală şi materială, prin care va contribui la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

Indemnizaţiile stabilite prin Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, se acordă invalizilor, veteranilor, precum şi văduvelor de război, doar în cazul în care acestea nu s-au recăsătorit, erau până acum în sumă fixă şi se indexau în funcţie de rata inflaţiei.

Potrivit acestor prevederi legale, valoarea indemnizaţiei lunare este de 1.500 lei pentru invalizii de război gradul I, 1.000 lei pentru cei încadraţi în gradul II, 900 lei pentru cei din gradul III şi 600 lei pentru veteranii şi văduvele de război.

Realitatea a demonstrat faptul că marea majoritate a văduvelor de război care nu s-au recăsătorit şi nu beneficiază de pensie de asigurări sociale trăiesc exclusiv din indemnizaţia respectivă, fiind astfel la limita supravieţurii.

Actualele indemnizaţii nu au mai fost majorate din anul 2019, astfel încât puterea de cumpărare a acestor categorii a fost revelator diminuată. Este cât se poate de evident că valoarea simbolică a acestor indemnizaţii acordate de stat nu dă posibilitatea beneficiarilor la un trai decent şi la acoperirea cheltuielilor curente zilnice.

Consider că societatea şi statul au obligaţia şi datoria morală de a le acorda recunoştinţa cuvenită prin această lege, care prevede acordarea unei sume forfetare în cuantum fix, astfel compensându-le oarecum sacrificiile suferite în numele datoriei faţă de poporul român.

Am votat această lege deoarece era imperios necesară, având în vedere vârsta înaintată şi starea de sănătate precară a majorităţii beneficiarilor acestor indemnizaţii, asigurarea unui nivel de trai decent fiind o situaţie extraordinară pentru aceşti oameni cărora cu toţii trebuie să le fim recunoscători.

Aceşti adevăraţi eroi ai neamului românesc merită toată onoarea şi deferenţa noastră, ei fiind cei care ne-au lăsat moştenire nu doar pagini de istorie, ci şi teritoriul nostru unit de acum.

 

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.