Contractul de inchiriere este un document in temeiul caruia o persoana numita locator se obliga sa asigure unei alte persoane, numita locatar, folosinta integrala sau partiala a unui lucru ori prestarea unui serviciu pentru o perioada de timp determinata, in schimbul unui pret agreat de ambele parti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

In cazul in care doresti sa redactezi un astfel de document respectand toate prevederile legale si evitand aparitia unor probleme sau neintelegeri ulterioare, este indicat sa apelezi la ajutorul unui avocat Timisoara. Aceasta iti va explica toate detaliile referitoare la durata inchirierii sau la obligatiile fiecarei parti.

Prevederi legale referitoare la durata locatiunii

Un avocat din Timisoara te va ajuta sa eviti erori precum redactarea unui contract pe o durata mai mare de 49 de ani. Aceasta este prevazuta de lege ca fiind durata maxima a locatiunii, iar la ea este redus de drept orice termen superior stipulat de catre parti intr-un document.

In cazul in care partile nu indica durata locatiunii, fara a fi dorit insa contractarea pe o durata nedeterminata, exista trei variante de interpretare a termenului pe care se considera incheiata locatiunea, in functie de mai multe criterii:

• pe un an, in cazul locuintelor nemobilate sau al spatiilor pentru exercitarea activitatii unui profesionist;

• pe durata corespunzatoare unitatii de timp pentru care a fost calculata chiria, in cazul bunurilor mobile ori cel al camerelor sau apartamentelor mobilate;

• pe durata locatiunii imobilului, in cazul bunurilor mobile puse la dispozitia locatarului pentru folosinta unui imobil.

Obligatiile locatorului explicate de un avocat din Timisoara

Indiferent daca inchiriezi sau primesti in chirie un bun, trebuie sa respecti o serie de obligatii clar definite de catre legislatia romaneasca si care trebuie trecute in contract. Principalele obligatii ale locatorului sunt urmatoarele:

• predarea catre locatar a bunului dat in locatiune, impreuna cu eventualele accesorii ale acestuia, intr-o stare care sa permita utilizarea in mod corespunzator,

• mentinerea bunului in stare corespunzatoare de folosinta pe intreaga durata a inchirierii. Lui ii revine efectuarea oricaror reparatii necesare;

• asigurarea utilizarii linistite si utile a bunului pe tot timpul locatiunii. Trebuie sa se abtina de la orice fapt care ar impiedica, ar stanjeni sau ar diminua folosinta;

• garantia contra oricaror eventuale vicii ale bunului care impiedica ori micsoreaza folosirea acestuia. Prevederea se aplica inclusiv in situatia in care nu a cunoscut aceste vicii la incheierea contractului. De asemenea, nu se tine cont daca ele existau dinainte ori au survenit in cursul locatiunii.

Obligatiile locatarului explicate de un avocat din Timisoara

Nu numai locatorii, ci si locatarii au obligatii clar prevazute de lege, care pot fi explicate in detaliu de un avocat din Timisoara si trebuie trecute in contract. Este vorba in principal despre urmatoarele obligatii:

• luarea in primire a bunului dat in locatiune;

• plata chiriei in cuantumul si la termenul stabilite. In absenta unor stipulatii contrare, chiria se plateste la termenul potrivit uzantelor. In cazul in care nu exista uzante si lipsesc stipulatii contrare, exista mai multe posibile termene de plata: in avans, pentru contracte cu durata mai mica de o luna; in prima zi lucratoare a fiecarei luni, pentru termene cuprinse intre o luna si un an; in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru, pentru termene de peste 12 luni;

• folosirea bunului cu prudenta si diligenta, fara a-i schimba destinatia si fara a-i aduce prejudicii locatorului;

• permiterea examinarii bunului de catre locator, la intervale de timp rezonabile, fara a cauza insa o stanjenire nejustificata a folosintei;

• restituirea bunului la incetarea contractului.

Ai in vedere toate aceste termene si obligatii, atunci cand inchei un contract de inchiriere! Cere sfatul unui avocat Timisoara pentru a te asigura ca totul decurge conform legii si nu exista riscul niciunui prejudiciu!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.