Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost instituită prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite 60/7 din 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei şedinţe speciale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului, care a avut ca rezultat uciderea a şase milioane de evrei europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi de către regimul nazist german. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România şi-a reafirmat în repetate rânduri angajamentul ferm privind combaterea antisemitismului, rasismului şi a extremismului de orice natură, precum şi promovarea cunoaşterii şi consolidarea educaţiei în domeniul Holocaustului.

Este remarcabil că, în ultima perioadă, Parlamentul României a adoptat o serie de acte normative fundamentale în ceea ce priveşte poziţionarea noastră, ca stat şi naţiune, în problematica Holocaustului. Amintesc, în această idee, Legea pentru combaterea antisemitismului, Legea pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România, Legea prin intermediul căreia au fost deschise integral arhivele privind Holocaustul şi viaţa evreiască din România.

Este vorba de iniţierea unor decizii politice majore, concrete, care denotă schimbarea pozitivă asumată de România în ceea ce priveşte reabilitarea memoriei victimelor Holocaustului, precum şi a combaterii antisemitismului şi xenofobiei, aspecte apreciate cum se cuvine pe plan internaţional, inclusiv din partea statului Israel. 

          Ororile istorice ale Holocaustului au avut loc din cauza propagării mecanismului urii, introdus în conştiinţa popoarelor de către toţi dictatorii.

Sunt încrezătoare că ţelul nostru comun, al celor care activează în politică şi în Parlament, nu este de cel de a propaga un holocaust al conştiinţelor, ci de a conlucra activ spre binele comun al românilor. 

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului,  fac un apel la întreaga clasă politică să renunţe la scenele nepotrivite şi lipsite de eleganţă văzute, din păcate, aproape zilnic, cu hărţuieli şi împroşcări cu noroi ale adversarilor politici.

Consider că este vital ca decidenţii politici să ia toate măsurile de rigoare, astfel încât să se asigure că astfel de tragedii nu se vor mai repeta, niciunde în lume.

 

Deputat PNL Bacău,

Elena Hărătău

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.