Am participat, joi, 28 septembrie, la o întâlnire organizată la Bacău de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, pe tema campaniei naţionale de informare a tinerilor instituţionalizaţi şi a mamelor minore în legătură cu drepturile şi opţiunile pe care le au odată cu împlinirea vârstei de 18 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, potrivit Legii învăţământului preuniversitar, mamele minore beneficieză de o bursă lunară în valoare de 700 de lei, cu condiţia continuării studiilor la zi, bursă care poate fi cumulată şi cu altele, precum cele de merit şi sociale. De asemenea, tinerele mame care au sub 18 ani au prioritate la înscrierea copiilor la creşă şi grădiniţă, precum şi la transferul lor într-o şcoală unde şi copilul beneficiază de îngrijire de specialitate. Alte avantaje oferite de stat mamele minore sunt acordarea de consiliere şcolară, consiliere psihologică, precum şi posibilitatea de a amâna examenele, în cazul în care se suprapun cu perioada naşterii.

La rândul lor, tinerii din sistemul de protecţie specială sunt susţinuţi financiar şi logistic după împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia obligatorie a continuării studiilor sau găsirii unui loc de muncă, prin acordarea de burse de merit şi de  excelenţă.

Această campanie de informare este binevenită şi benefică, deoarece, dincolo de ajutorul substanţial acordat grupului ţintă, de a cunoaşte cu exactitate ce presupune hotărârea de a-şi lua viaţa în propriile mâini, poate determina crearea unui mecanism de verificare din partea statului a itinerariului viitor al acestor copii şi tineri.

În acest fel, ei vor putea fi feriţi de pericolul intrării în anturaje dubioase şi nefaste, precum cele ale consumatorilor de droguri şi a diferitelor grupări interlope.

 

Deputat PNL Bacău

ELENA HĂRĂTĂU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.