Ţigările electronice au fost şi încă sunt un subiect controversat în rândul specialiştilor din domeniul medical şi al sănătăţii publice. Deşi există unele dovezi care sugerează că ţigările electronice pot fi mai puţin dăunătoare decât cele tradiţionale, mulţi specialişti încă sunt îngrijoraţi cu privire la utilizarea lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Motivele pentru care specialiştii pot fi împotriva ţigărilor electronice

Probleme legate de sănătate

Deşi e-ţigările nu conţin aceleaşi substanţe chimice nocive ca cele tradiţionale, ele conţin nicotină, o substanţă care creează dependenţă şi poate avea efecte negative asupra organismului. În plus, efectele pe termen lung asupra sănătăţii din cauza utilizării ţigărilor electronice nu sunt încă pe deplin înţelese. Totuşi, există un avantaj al acestor device-uri. Unele dintre ele pot fi confecţionate chiar de utilizatori, iar acest lucru include şi tipul de lichid pentru ţigara electronică ales, el putând fi fără nicotină, aşa cum sunt multe modele pe site-ul fumezi.com. În general, deşi sunt specialişti ce recunosc faptul că ţigările electronice pot fi mai puţin dăunătoare decât cele tradiţionale, mulţi sunt încă îngrijoraţi cu privire la utilizarea lor şi pledează pentru cercetări şi reglementări cât mai urgente ale industriei.

Sunt preferate de tineri

Specialiştii spun că cei care utilizează ţigări electronice au mai multe şanse să se apuce de fumatul celor clasice. Acest lucru se întâmplă în special în cazul tinerilor. De asemenea, sunt voci care spun ca persoanele care vor să se lase de fumat treptat, o pot face cu ajutorul e-ţigărilor. O altă îngrijorare constă în faptul că nicotina poate creşte tensiunea arterială şi ritmul cardiac, poate creşte riscul de cheaguri de sânge şi boli de inimă şi poate afecta dezvoltarea creierului la adolescenţi. În plus, efectele pe termen lung asupra sănătăţii nu sunt încă pe deplin înţelese şi există unele dovezi care sugerează că acestea pot creşte riscul de boli respiratorii şi pot contribui la iritarea plămânilor şi a gâtului. Acest lucru înseamnă o societate tânără mai bolnavă.

Lipsa reglementării 

Piaţa ţigărilor electronice nu este în prezent reglementată în acelaşi mod ca cea a ţigărilor tradiţionale din tutun, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la calitatea şi siguranţa produselor disponibile. În plus, nu există un proces de etichetare sau de fabricaţie standardizat. În ciuda acestor preocupări, unii specialişti susţin că ţigările electronice pot avea unele beneficii potenţiale ca instrument de reducere a efectelor nocive pentru fumători. Cercetările au sugerat că ţigările electronice pot fi mai puţin dăunătoare decât ţigările tradiţionale şi pot fi eficiente în a ajuta unele persoane să renunţe la fumat. Cu toate acestea, chiar şi printre susţinători există o recunoaştere a faptului că acestea nu ar trebui considerate o alternativă complet sigură la ţigările tradiţionale. 


 

Tocmai din cauza acestor lucruri de mai sus, părerile sunt împărţite atât printre specialişti, cât şi printre utilizatori. Ce este sigur este faptul că va fi necesară o reglementare cât mai strictă a acestor produse, pentru a nu pune în pericol sănătatea oamenilor. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.