Cu cât diagnosticul de autism este primit mai curând, cu atât este mai bine pentru planul de intervenţie ce va urma. Când sunt semnale ale unei dezvoltări necorespunzătoare vârstei, părinţii trebuie să ceară numaidecât părerea unui specialist. Iar dacă autismul este diagnosticul dat, începe şi lungul şir de străduinţe ale părinţilor, în încercarea de a-şi ajuta copilul să se integreze în societate şi să aibă o viaţă cât mai normală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se spune că dacă ai cunoscut vreodată un copil cu autism, acela este doar un caz. Copiii sunt atât de diferiţi, cazurile de autism sunt diferite unele de altele, de la severitatea lor şi până la eficienţa unor terapii. Trebuie spus că în sprijinul părinţilor şi mai ales al copiilor cu autism este şi centrul Pas cu Pas, din Suceava. O echipă completă de specialişti - psihologi, logopezi, kinetoterapeuti şi psihopedagogi - sprijină pas cu pas evoluţia copiilor cu autism.

Este kinetoterapia eficientă?

Este chiar recomandată. Serviciul de kinetoterapie copii face parte din amplul plan de intervenţie pentru astfel de copii. Poate fi vorba de o astfel de nevoie mai ales în cazuri în care copiii nu au bazele mişcării, actul motric, gestul şi chiar motricitatea în sine.

Conform specialiştilor, există cauze diverse pentru astfel de probleme, de la condiţiile de viaţă, mediu, la procesele de creştere şi dezvoltare.

Cum ajută kinetoterapia? Printr-un program de activităţi ce este neapărat adaptat copilului, aşa cum este nivelul său din momentul în care este evaluat de specialist. Vor fi analizate aspecte precum:

·         Autostimularea, dacă aceasta este prezentă.

·         Mişcările stereotipe.

·         Tonus muscular.

·         Postura corporală.

·         Cât de dezvoltată este motricitatea grosieră.

Terapie personalizată

Extrem de important este ca terapia pentru un copil cu autism să fie una personalizată, adaptată. În funcţie de deficienţele copilului în cauză va fi aleasă şi complexitatea terapiilor, precum şi frecvenţa sau durata acestora. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul kinetoterapiei.

Scopul va fi unul foarte bine stabilit. De la corectarea şi menţinerea posturii până la aliniamentul corporal, kinetoterapia va ajuta de asemenea la creşterea şi menţinerea mobilităţii articulare, a forţei musculare, precum şi a rezistenţei musculare. Alte avantaje:

·         Menţinerea controlului şi echilibrului.

·         Corectarea deficienţelor respiratorii, dacă este cazul.

·         Reducerea sensibilităţilor.

·         Diminuarea durerilor.

·         Relaxarea.

Copilul diagnosticat cu tulburare de spectru autist are nevoie de multă atenţie, de multă implicare şi de continuarea terapiilor acasă. Implicarea părinţilor este un mijlocitor, între terapiile ce au loc în centre de specialitate şi eforturile pe care le pot depune părinţii, lucrând cu cei mici şi acasă. Cu efort constant, şansele sunt ca orice copil cu autism să poată avea viaţă socială normală şi o calitate crescută a vieţii. Totodată, după diagnosticul primit, părinţii copilului cu autism ar trebui să ceară ajutor specializat pentru a reuşi să ţină pasul cu dinamica evenimentelor - şocul diagnosticului, dar mai ales pentru a înţelege cum îşi pot ajuta copilul.

În cadrul centrului Pas cu Pas din Suceava se desfăşoară terapia 3C, terapia individuală ABA, pot fi programate şedinţe de logopedie. Detalii despre serviciile complete pot fi regăsite în cadrul paginii oficiale, centrulpascupas.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.