Pentru a construi o casă este nevoie, pe lângă proiectul de arhitectură, de un proiect tehnic care să cuprindă detaliile de execuţie şi materialele necesare. Sub numele de structură casă lemn, în proiect vor fi toate elementele care formează osatura casei - stâlpi, grinzi, rame, OSB de placare, elemente de prindere - dimensionate astfel încât să susţină greutatea proprie a casei şi să reziste presiunii forţelor exterioare (vânt, seism).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O casă din lemn cu aceste elemente corect dimensionate, realizate şi executate va rezista la fel ca cele din beton sau cărămidă. Este important însă să se lucreze cu specialişti, atât în ceea ce priveşte proiectarea, cât şi execuţia casei. Se poate vedea cum este abordată realizarea unei case pe structură din lemn de un constructor profesionist intrând pe site-ul litarh.ro.

Structura de rezistenţă a unei case de lemn

Partea de structură a unei case implică calculul şi dimensionarea grinzilor, a planşeelor, cum şi unde sunt dispuşi pereţii de rezistenţă. La casele pe structură de lemn pereţii sunt sub forma unei rame din lemn, obţinută din stâlpi, denumiţi şi montanţi (vertical) şi tălpi/grinzi (orizontal). Pentru a asigura rezistenţa necesară, montanţii sunt poziţionaţi în mod obişnuit la o distanţă de 625 mm, dar pot fi plasaţi şi mai des, dacă sunt cerinţe speciale de rezistenţă.

Pentru a forma pereţii, ramele sunt placate cu plăci de OSB de 12 sau 158 mm, asigurându-se rezistenţa la forţele care acţionează lateral (vânt, seism). Se obţine astfel o structură foarte bine închegată, sub forma unei cutii dreptunghiulare, care rezistă foarte bine, atât la compresiune, cât şi la forţe laterale.

Pereţii ce alcătuiesc proiectul de tip structura casa lemn vor fi realizati în fabrică. Prin acest sistem de prefabricare se scurtează foarte mult timpul de montaj pe şantier, acesta fiind mult mai curat, fără deşeuri rezultate din prelucrări. Prefabricarea poate merge de la montajul izolaţiei în perete şi placarea cu OSB/fibra de lemn/Vidiwall, până la pereţi prefabricaţi care au montat placa de gips carton la interior şi lambriul la exterior. Litarh lucrează cu acest sistem de prefabricare a pereţilor şi planşeelor, o echipă de 3 muncitori putând ridica o casă de 100 m², parter şi etaj, într-o săptămână.

Toate aceste structuri dreptunghiulare care formează pereţii exteriori şi interiori şi planşeele sunt unite între ele pentru a forma casa. Iniţial este montată pe fundaţie talpa casei, formată din grinzi, a căror grosime este stabilită prin calcul. Între fundaţie şi talpă este montată o membrană specială pentru ca apa să nu ajungă la lemn, lemn ce este impregnat. Pereţii sunt prinşi pe talpă şi de planşeu cu ajutorul unor colţari care rigidizează întreaga construcţie şi îi asigură stabilitatea. Toate aceste elemente de prindere rezultă în urma calculelor de rezistenţă şi sunt menţionate de proiectul de structură.

Avantajele unei structuri din lemn

Structura de lemn este considerată acum una dintre cele mai avantajoasă moduri de a construi o casă. Lemnul are o serie de proprietăţi de care construcţia poate beneficia, dacă este corect făcută de o echipă profesionistă. Iată câteva dintre ele:

  • este un material cu rezistenţă la compresiune asemănătoare cu a betonului şi mult mai bună decât cea a cărămizii;
  • este elastic şi de aceea o casă pe structură de lemn se comportă mult mai bine la cutremur decât una de beton sau cărămidă;
  • este mai uşor, casele din lemn fiind de 4 ori mai uşoare decât cele din beton sau cărămidă. De aici costuri mai mici pentru fundaţie şi comportament mai bun în caz de cutremur;
  • este un bun izolator termic, rezultând case mai eficiente energetic;
  • este un material regenerabil şi prietenos cu mediul.

Structura unei case din lemn are şi avantajul că permite obţinerea unui spaţiu util mai mare decât cel dat de o casă din beton sau cărămidă, care are aceleaşi performanţe energetice. Modul în care sunt făcuţi pereţii unei structuri din lemn asigură atât rezistenţa casei, cât şi izolarea ei termică. Spre deosebire de celelalte tipuri de case, la cea pe structură de lemn izolaţia se montează în interiorul peretelui. La aceeaşi eficienţă energetică şi aceeaşi amprentă la sol, casa pe structură din lemn va avea o suprafaţă utilă interioară mai mare.

Aspectul exterior şi interior al unei case pe structură de lemn nu diferă cu nimic de al unei case pe alt tip de structură. Odată casa finisată va fi foarte greu, dacă nu imposibil, de spus ce tip de casă este. Dacă accesaţi site-ul litarh.ro veţi găsi în portofoliu proiecte din ţară sau străinătate. Fără fotografiile din timpul montajului, cu greu se poate spune despre unele dintre ele că sunt pe structură din lemn.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.