La propunerea conducerii PNL a Ministerului Educaţiei, Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de preşcolari şi elevi dezavantajaţi, care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic, acordate din fonduri externe nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ prevede alocarea sumei de 120 milioane euro, pentru copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027. Astfel, în următorii patru ani şcolari, vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional, în valoare de 500 lei/copil. De această susţinere vor beneficia 410.000 copii din medii dezavantajate, suma fiind destinată achiziţionării de rechizite şi articole de vestimentaţie, în vederea participării corespunzătoare la cursurile şcolare şi preşcolare.

Ministerul Educaţiei urmează să centralizeze cererile în vederea acordării sprijinului educaţional menţionat, fiind eligibili copiii din învăţământul de stat preşcolar, proveniţi din familii defavorizate, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare. O altă categorie a celor care vor primi ajutorul de 500 lei/anual este reprezentată de elevii din ciclul primar şi gimnazial înscrişi în unităţi de învăţământ de stat, care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Conform normelor de aplicare a actului normativ, unităţile de învăţământ au obligaţia de a informa părinţii sau părintele singur/reprezentantul legal sau reprezentanţii legali cu privire la condiţiile de eligibilitate pentru acordarea tichetelor sociale.

Alocarea acestor sume copiilor reprezintă, fără îndoială, un sprijin important pentru familiile aflate în diferite stadii de vulnerabilitate, mai ales cele din zona rurală, cu posibilităţi materiale reduse.

Sunt convinsă că sprijinul educaţional îşi va atinge scopul urmărit, respectiv diminuarea fenomenului abandonului şcolar şi majorarea ratei de şcolarizare a elevilor din categoriile defavorizate.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.