Sistemele de ventilaţie sunt echipamente complexe instalate în special în spaţiile închise, cum ar fi birourile, spaţiile comerciale sau spitalele, care asigură circulaţia aerului în clădire şi ajută la reglarea temperaturii şi umidităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există mai multe feluri de ventilaţie, în funcţie de caracteristicile sistemului şi de tipul clădirii, însă le putem clasifica în două mari categorii astfel: ventilaţia naturală şi ventilaţia mecanică.

Ventilaţia naturală

Ventilaţia naturală se bazează pe diferenţele de temperatură şi presiune pentru a crea un flux de aer. Este cel mai simplu tip de ventilaţie, dar nu este întotdeauna de încredere. Ventilaţia naturală poate fi realizată printr-o varietate de metode, cum ar fi deschiderea ferestrelor şi uşilor, ori folosirea orificiilor de aerisire.

Ventilaţia mecanică

În clădirile unde nu există ventilaţie naturală, ori este insuficientă, este necesară instalarea unui sistem de aerisire astfel încât să fie asigurat un flux uniform de aer. În acest caz, sistemele de ventilaţie pot fi localizate, pentru a elimina aerul viciat din anumite zone ale unei clădiri, ori generale, asigurând o ventilaţie controlată şi uniformă în întreaga clădire.

Sistemele de ventilaţie mecanică se împart, la rândul lor, în două subcategorii:

1. Sisteme cu un singur flux: acestea extrag aerul viciat din încăpere şi îl transportă, prin conducte, în exterior. Aerul din încăpere este apoi reîmprospătat prin deschiderea uşilor şi ferestrelor.

2. Sisteme cu dublu flux de aer: în acest caz, extracţia şi introducerea aerului în zonele ventilate se face în mod controlat, prin circuite separate. La sistemele mai complexe, aerul proaspăt poate fi filtrat, încălzit sau răcit înainte de a fi introdus în clădire. Când este folosit un sistem cu un recuperator de caldura, o parte din căldura aerului evacuat este transferată fluxului de aer introdus.

Principalele 3 beneficii ale sistemelor de ventilaţie

Eficienţa energetică

Sistemele de ventilaţie sunt proiectate în aşa fel încât să asigure o circulaţie eficientă a aerului, minimizând totodată consumul de energie. Utilizarea unor tehnologii pentru recuperarea căldurii şi crearea unei bariere invizibile, cu ajutorul unor perdele de aer, în zonele de acces ale clădirii, vor duce la o creştere a eficienţei energetice.

Îndepărtarea mirosurilor nedorite

În spaţiile închise, cum sunt băile din clădirile de birouri şi centrele comerciale, sistemele de ventilaţie includ un ventilator pentru baie care evacuează mirosurile şi aerul viciat într-un mod eficient şi controlat.

Prevenirea mucegaiului şi a condensului

Ventilaţia ajută la prevenirea acumulării excesive de umiditate în spaţiile închise, reducând astfel riscul de formare a condensului şi mucegaiului. Clădirile bine ventilate devin astfel spaţii sigure pentru sănătate şi rezistă mai bine în timp.

În esenţă, sistemele de ventilaţie contribuie la crearea unui ambient sănătos, confortabil şi eficient energetic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.