Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că nu ar trebui să avem niciun moment de satisfacţie atunci când constatăm că România exportă milioane de tone de cereale din producţia proprie, în formă brută, comparativ cu statele europene cel mai puternic dezvoltate din punct de vedere agricol, care exportă numai produse cu înalt grad de prelucrare:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am constatat cu surprindere că foarte mulţi s-au grăbit să se bucure şi să anunţe că România a exportat, în primele 9 luni ale anului trecut, cereale în valoare de aproape 3,78 miliarde euro, în creştere cu 41,2% comparativ cu perioada similară din 2021. Nimeni nu şi-a pus întrebarea de ce avem o balanţă comercială cu un deficit istoric şi o inflaţie cu două cifre. Unii mai fac şi imprudenţa să spună că aşa vom deveni o economie competitivă, adică exportând materii prime de calitate şi importând produse finite scumpe. Nici o putere agricolă din Uniunea Europeană nu permite exportul de materii prime brute, ci numai de produse cu înalt grad de prelucrare. Din Franţa pleacă la export vinuri, pateuri scumpe şi produse lactate superioare, din Italia ajung la noi paste făinoase de cea mai bună calitate, biscuiţi şi uleiuri vegetale, din Germania consumăm conserve superioare şi preparate din carne. Este imposibil de conceput ca economia noastră şi oamenii care trudesc în agricultură să ajungă la prosperitate prin exporturi fără valoare adăugată brută, la preţuri de materii prime. Fermierii români au aşteptat ca depozitele regionale de produse agricole să fie construite cu bani din PNRR. Cei mai curajoşi s-au împrumutat pe la bănci ca să creeze unităţi de producţie pentru produse alimentare, când banii europeni ar fi putut să-i ajute gratuit. Nu poţi să obţii performanţă în agricultură când ai un ministru poet, care crede că metaforele ne salvează şi de secetă şi de ruşinea de a avea un potenţial agricol imens, dar nevalorificat. Astăzi, agricultura nu se face numai cu mila lui Dumnezeu şi cu slujbe pentru aducerea ploilor, ci cu investiţii şi cu programe curajoase pentru susţinerea producătorilor locali. Riscul privind o criză alimentară nu a trecut, iar România trebuie să fie capabilă să asigure, în primul rând, produse de bază pentru propria populaţie. Cu măsuri adecvate timpului în care trăim, nu cu sloganuri din epoca tristă comunistă, am putea chiar să devenim un mare furnizor de alimente pentru întreaga Uniune Europeană, competitive şi prin preţ şi prin calitate. Personal, aş avea curaj să pun în competiţie zeci de produse româneşti care să concureze cu cele din statele dezvoltate, pornind de la brânzeturi şi produse din carne şi până la legume şi fructe. Ne trebuie viziune şi curaj, nu la fermieri, căci ei au, ci în ministerul care ar trebui să facă din agricultura românească o marcă europeană de succes.”

 

Nicolae Giugea

Deputat PNL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.