- Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi JTI România au reînnoit astăzi Protocolul de Cooperare în vederea prevenirii şi combaterii traficului ilegal cu ţigarete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cooperarea dintre cele două instituţii este una de lungă durată, primul  protocol fiind semnat în anul 2013, în baza căruia părţile semnatare au pus bazele modalităţilor de creştere a cooperării cu scopul de a preveni şi combate încălcări ale legislaţiei din România în ceea ce priveşte traficul ilicit de ţigarete.

Prin documentul semnat astăzi, poliţiştii de frontieră vor beneficia, în continuare, de sprijinul şi expertiza JTI, în vederea depistării produselor din tutun contrafăcute, care pot ajunge pe piaţa din Romania sau din alte state membre ale Uniunii Europene. JTI va furniza pregătire de specialitate privitoare la: metode de identificare pe baza elementelor de siguranţă ale mărcilor al căror titular de licenţă este în România; metode şi tehnici folosite pentru identificarea marcajelor false; tehnici de producere a ţigaretelor. De asemenea, JTI va oferi sprijin pentru activităţile specifice derulate IGPF şi sprijin logistic, după caz.

„Acest parteneriat cu un contribuabil important din mediul de afaceri privat reprezintă un element foarte important în acţiunile derulate de instituţia Poliţiei de Frontieră pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete, cele mai traficate produse la frontierele României. Eforturile Poliţiei de Frontieră, în colaborare cu alte autorităţi cu competenţe în vederea reducerii contrabandei, au dus la cel mai mic nivel al pieţei negre din ultimii 15 ani, de sub 10%.  Acţiunile noastre vor continua să fie la fel de susţinute, mai ales în contextul actual de revenire a valorilor de trafic prin punctele de trecere a frontierei la cele din anii anteriori. Astfel, în primele luni din 2021, eforturile noastre au fost concretizate în capturi aproape zilnice în zona de competenţă. În primele patru luni, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 900.000 de pachete ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 11,1 milioane lei, precum si importante cantităţi de tutun”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

Acest Protocol reprezintă un cadru pentru viitoare programe comune ale celor două organizaţii, în vederea reducerii pieţei negre. Premisele sunt foarte bune, iar colaborarea cu Poliţia de Frontieră datează de mai bine de zece ani. În 2019,  JTI a donat echipamente de ultimă generaţie necesare monitorizării frontierelor. În 2013, am semnat un Protocol de Cooperare cu Centrul Chinologic Sibiu, în baza căruia JTI a sprijinit instruirea echipelor canine destinate Poliţiei de Frontieră, în vederea depistării produselor din tutun. De asemenea, Poliţia de Frontieră a fost partener şi a sprijinit campaniile regionale şi naţionale anti-contrabandă, derulate de JTI încă din 2010.   

JTI a fost prima companie de tutun din România care, în 2005, a încheiat un Protocol de colaborare în scopul combaterii comerţului ilicit cu ţigarete, cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ulterior cu Autoritatea Naţională a Vămilor. Peste 50 de câini special instruiţi pentru depistarea drogurilor, produselor din tutun şi a numerarului au fost donaţi de JTI în ultimii zece ani Autorităţii Vamale.”, a adăugat Evgeny Nikolsky, General Manager JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Combaterea şi reducerea fenomenului contrabandei cu ţigarete este o prioritate pentru Poliţia de Frontieră, dat fiind că sectorul tutunului reprezintă un important contribuabil la bugetul de stat.

Poliţia de Frontieră Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului care exercită atribuţiile ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat. Cu aproximativ 3.150 kilometri de graniţă aflată în responsabilitate, Poliţia de Frontieră Română se confruntă permanent cu o problematică extrem de variată, pornind de la migraţia ilegală, traficul cu stupefiante, armament şi autoturisme furate şi terminând cu contrabanda - sub toate formele ei de manifestare. Organizată dupa modelul instituţiilor similare din statele Uniunii Europene, Poliţia de Frontieră Română depune eforturi susţinute pe linia prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţionale transfrontaliere şi pentru aplicarea şi respectarea legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare, astfel încât, la frontierele României, activităţile specifice să se alinieze standardelor internaţionale.

JTI şi-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care a investit pe plan local. Recent, compania a anunţat o investiţie de 60 de milioane de euro în modernizarea fabricii din Bucureşti. JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 44.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.