La începutul lunii iulie, presa locală din judeţul Satu Mare semnala un fapt inedit legat de Primăria Carei: plăcuţele cu tricolorul românesc amplasate pe sediul instituţiei au dispărut peste noapte. Ulterior, în locul acestora au apărut altele, care nu au tricolorul şi sunt complet diferite de cele care se amplasează de regulă pe clădirile administraţiilor publice locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Am putea fi tentaţi să credem că este vorba de o regretabilă eroare, iar autorităţile locale vor lua măsuri pentru remedierea situaţiei. Însă nu este aşa. La Carei, primarul Jenö Kovacs şi cei 12 consilieri maghiari în funcţie au o problemă legată de tricolorul românesc. Respectiv, nu îl suferă. Şi nu doar atunci când vine vorba de sediul Primăriei. Pur şi simplu nu doresc să audă de tricolor, considerând „o provocare”, ca să îl citez pe primarul Kovacs, orice referire la drapelul românesc.

În primăvara acestui an, consilierii locali au primit o solicitare, în vederea aprobării amplasării unui catarg cu steagul României, într-un loc public al municipiului Carei. Fără niciun argument legal, în afara acelei „provocări” invocate în şedinţa publică de către primarul maghiar, proiectul a fost respins, consilierii UDMR fiind majoritari. Un proiect similar va fi supus din nou votului, dar şansele de reuşită sunt nule.

Tot alergie la tricolor şi spiritul românesc au făcut reprezentanţii administraţiei din Carei şi la reabilitarea unei încăperi a clădirii primăriei, devenită ulterior Sala Festivă, acolo unde sunt primiţi oaspeţii de seamă ai municipiului. Personajele care domină spaţiul sunt poetul Petőfi Sandor şi iubita sa, Iulia Szendrei, precum şi alte personalităţi maghiare. Niciuna românească, deşi Careiul are suficiente nume cu care se poate mândri.

Suntem în anul 2018, unul în care ar trebui să ne îndrepte mai mult spre ceea ce a însemnat actul Marii Uniri de la Alba Iulia şi nu să ne batem joc de simbolurile naţionale. Este de neconceput ca tricolorul românesc să fie dat jos de pe clădirea primăriei, iar în locul său să fie pusă o plăcuţă neagră. Este intolerabilă sfidarea de care dau dovadă câţiva aleşi locali, vremelnic ajunşi în funcţie, cu votul cetăţenilor. Şi nu pentru măreţe realizări. Sau sunt demne de cinste afacerile cu curent instalat ilegal, de pe urma cărora unii s-au îmbogăţit, iar acum dau lecţii de bune practici în administraţie? Doar întreb...

În calitate de deputat al României, solicit vicepremierului Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, luarea de măsuri urgente faţă de această situaţie incredibilă de la Carei, prin repunerea tricolorului românesc la loc de cinste. Municipiul Carei, ultima localitate românească eliberată de sub ocupaţia forţelor hitleriste, în urmă cu peste şapte decenii, merită mai mult. Oraşul nu poate fi lăsat la mâna unor găşcari maghiari cu vizibile apucături extremiste.

Deputat Adrian Todoran, vicepreşedinte Partidul Mişcarea Populară

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.