Anul 2020 va intra direct în cărţile de istorie, pentru că întreaga planetă este îngenuncheată şi se află, în prezent, într-o situaţie de urgenţă din cauza pandemiei de Covid-19. Teama de virus a dus la luarea unor decizii radicale din partea naţiunilor care au adoptat diferite măsuri, prin care anumite activităţi de grup sunt stopate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste acţiuni au şi efecte pozitive, pentru că se observă o scădere drastică a gradului de poluare, datorită închiderii fabricilor. Este ironic faptul că un virus care afectează funcţia pulmonară o omului ajută atât de mult planeta să „respire” din nou, dar, din păcate, nivelul toxicităţii este, în continuare, ridicat şi acest lucru se datorează plasticului care este răspândit peste tot. 

De aceea, este foarte important ca fiecare individ să fie responsabil şi să nu arunce deşeurile menajere într-un mod greşit, mai ales în această perioadă, în care igiena este absolut necesară.

Iată care sunt cele mai importante aspecte privind poluarea cu plastic:

  1. Un procent de peste 70% din gunoiul de pe litoral este din material plastic

Mai exact, 73% este procentul de gunoi care se afla pe plajele de pe litoralul ţărilor cu deschidere la mare. Turiştii lasă deşeuri precum sticle, doze de suc, pungi alimentare, filtre de ţigară şi diverse obiecte care nu se descompun decât după mult timp şi care afectează foarte mult ecosistemul. Din această cauză, unele ţări au hotărât ca utilizarea plasticului să fie interzisă prin lege şi au impus ca toate pungile pe care le vor folosi cetăţenii să fie din hârtie sau din materiale biodegradabile. În România, astfel de produse eco se pot găsi aici. Folosindu-le, oferi alimentelor transportate prospeţimea necesară, datorită faptului că materialul din care sunt confecţionate nu eliberează toxine şi se descompune mult mai repede decât cele din plastic. Există probabil persoane sceptice, care nu cred că au aceeaşi rezistenţă, dar producătorii garantează acest lucru şi deja au fost introduse cu succes în unele supermarketuri din ţară.

  1. Dintr-un milion de sticle de plastic vândute, doar jumătate ajung să fie reciclate

Potrivit unui raport al celor de la The Guardian, nu mai puţin de 1 milion de recipiente din plastic sunt vândute pe minut în toată lumea, cifră care este într-o continuă creştere, dacă nu se vor lua măsuri de stopare a producţiei. Ecologiştii nu sunt neapărat împotriva acestor produse, ci, mai degrabă, ei luptă să înveţe oamenii să recicleze, pentru că acelaşi studiu a precizat că doar jumătate din numărul total de astfel de sticle au fost reciclate, ceea ce înseamnă că restul există, în continuare, undeva pe planetă, într-o pădure, într-un rău sau într-o ghenă de gunoi abandonată.

Aceste amănunte ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi şi, totodată, să reprezinte motive întemeiate pentru a pune în aplicare metodele de reciclare. Dacă fiecare persoană ar respecta toate reglementările care au fost prezentate de către autorităţi, planeta ar fi un loc mult mai curat. Specialiştii în epidemiologie şi în ecologie menţionează faptul că această distanţare socială, impusă de pandemie, va avea, în continuare, efecte benefice asupra gradului de poluare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.