În perioada 1-4 martie 2017, la Bucureşti, a avut loc cursul “AOTrauma – Management of Fractures of the Hand and Wrist”, unul dintre cele mai prestigioase cursuri de ortopedie-traumatologie organizate în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Fundaţiei AOTrauma din Elveţia, organizaţie recunoscută la nivel mondial pentru programele de cercetare şi educaţie în domeniul ortopediei şi traumatologiei, în parteneriat cu Ronda Medical din Cluj-Napoca, furnizor de echipamente şi proteze în domeniul osteosintezei, ortopediei şi chirurgiei. Manifestarea a reunit 48 de cursanţi, din toate centrele importante din România, precum şi participanţi din Marea Britanie, Turcia, Olanda, Kosovo şi Portugalia. Acesta a fost al doilea curs de acest gen din România, primul, dedicat specific chirurgiei mâinii din România, a avut loc în 2010. Prin urmare, interesul medicilor români a fost foarte mare, atât în rândul celor tineri, aflaţi la început de carieră, cât şi pentru specialiştii cu vechime.

Cursul a fost format dintr-un program intensiv de prelegeri, exerciţii practice, discuţii de grup şi studii de caz. Această manifestare a avut ca scop ridicarea nivelului de pregătire profesională a participanţilor prin conectarea acestora la principiile de tratament şi informaţiile de ultimă oră din domeniul ortopediei şi traumatologiei, prin deprinderea celor mai avansate tehnici operatorii şi principii terapeutice privitoare la tratamentul fracturilor de la nivelul mâinii şi al articulaţiei radio-carpiene, precum şi descrierea tratamentului postoperator şi a metodelor de prevenire şi tratare ale complicaţiilor ce ar putea apărea.

Programul ştiinţific a fost pregătit şi susţinut de lectori de renume internaţional, atât din România, cât şi din Austria, Germania şi Ungaria, dintre care îi amintim pe: Dr. Dragoş Zamfirescu, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă şi Preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România, Prof. Dr. Alexandru Georgescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Zsolt Szabo, Preşedintele Comitetului de Examinare al Diplomei Europene în Chirurgia Mâinii, specializat în Chirurgie Generală, Traumatologie şi Chirurgia Mâinii.

Întrebat care este nivelul de pregătire al medicilor români, Prof. Dr. Alexandru Georgescu Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Mâinii, a declarat: „Chirurgia mâinii în România este practicată, în mare parte, de către chirurgii plasticieni. Având în vedere faptul că, în majoritatea celorlalte ţări, această specialitate este abordată atât de ortopezi, cât şi de chirurgii plasticieni, acest curs s-a dorit a reuni medici români din ambele specialităţi şi îndeosebi tineri specialişti şi medici rezidenţi. S-a putut remarca un nivel de pregătire teoretică bun şi foarte bun, la care s-a adăugat dorinţa evidentă a cursanţilor de a-şi însuşi noile principii în chirurgia mâinii şi de a face cunoştinţă cu tehnologia modernă pusă la dispoziţie. De menţionat faptul că toţi cursanţii romani au dovedit că au aptitudini evidente în practicarea acestei specialităţi.”

Exerciţiile practice prevăzute în program au respectat întru totul particularităţile anatomice ale fiecărei zone studiate, prin utilizarea de mulaje de ultimă generaţie. Acestea redau atât fracturile, cât şi regiunea anatomică imediată, cu ţesut moale, vase de sânge, nervi etc.

„Sunt medic specialist de ortopedie-traumatologie şi am participat la cursul AO de management al fracturilor mâinii, cu minimă experienţă în tratamentul acestora. Pot să spun cu mâna pe inimă că, din punctul de vedere al informaţiei şi al organizării, a fost cu mult peste alte cursuri de profil, cu variate şi utile segmente practice, cu instructori şi profesori foarte abordabili, foarte dispuşi să răspundă la orice întrebări şi cu experienţă reală în domeniu. Ca orice alt curs AO, acest eveniment este indispensabil pentru formarea profesională ca ortoped şi traumatolog”, a declarat Dr. Răzvan Aniţaş, chirurg ortopedie-traumatologie din Satu Mare.

Dr. Dragoş Zamfirescu, Preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România a ţinut să precizeze: „Pentru majoritatea medicilor participanţi la acest curs, aceasta a fost prima interacţiune directă cu sistemul de educaţie AO, cu produsele şi tehnologia de osteosinteză modernă. Din păcate pentru România, pentru majoritatea participanţilor, procedurile, instrumentarul şi tehnologia prezentate în cadrul cursului au fost noutăţi absolute, deşi ele reprezintă standardul actual în specialitate. Majoritatea medicilor prezenţi la curs au declarat că au venit pentru a învăţa în cadrul AO, recunoscut pentru cel mai bun sistem de învăţare în această specialitate. Medicii se vor putea întoarce în secţiile unde lucrează şi vor putea să aplice tehnicile învăţate, dar vor putea şi să solicite dotarea secţiilor lor cu instrumentar adecvat. Cu această ocazie au putut să constate care sunt standardele uzuale de tratament în lume şi sunt convins că vor încerca de acum încolo să le introducă şi în practica lor.”

Ronda Medical este cunoscută pentru implicarea sa activă şi constantă în îmbunătăţirea performanţelor din domeniul ortopediei, osteosintezei şi chirurgiei, prin promovarea şi facilitarea participării medicilor din România la numeroase cursuri de perfecţionare AO din Europa.

Dr. Andrei Ursache, preşedintele AOTrauma România a declarat următoarele: „AOTrauma este o organizaţie internaţională şi cuprinde cei mai buni experţi în tratamentul fracturilor din toată lumea şi a cărei vocaţie principală este educaţia chirurgilor în tehnici avansate de tratament al traumatismelor oaselor şi articulaţiilor. În ultimii patru ani, am oferit cursuri de bază în traumatologia osteoarticulară şi, începând cu acest an, organizam un al doilea curs de supraspecializare. Proiectul pe termen mediu şi lung constă în a continua, a dezvolta şi a crea şi alte oportunităţi de educaţie de excelenţă în ortopedie şi traumatologie osteoarticulară.”

Ronda Medical îşi propune să faciliteze accesul medicilor români la cursuri de specialitate şi la informaţii legate de oportunităţi de dezvoltare profesională, ca parte a misiunii sale de a contribui activ la îmbunătăţirea calităţii actului medical şi a vieţii pacienţilor din România, precum şi la creşterea încrederii românilor în profesionalismul medicilor autohtoni.

“Ronda Medical susţine demersurile Fundaţiei AOTrauma de a organiza, la noi în ţară, cursuri de o asemenea anvergură. Noi considerăm că astfel de manifestări reprezintă un prim pas pentru încurajarea şi susţinerea medicilor tineri de a rămâne în ţară şi de a beneficia de o pregătire educaţională cât mai complexă, conform standardelor internaţionale”, a declarat Cristian Bucur, General Manager Ronda Medical.

 

Contact:

 

Nicoleta Sfârlea

Public Relations

 

Ronda Medical

Str. Viilor nr. 20C, Cluj-Napoca

Tel. +40 264 237 212

nicoletasfarlea@rondamedical.ro

www.rondamedical.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.