Procurorii susţin în rechizitoriu că deşeurile cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina, fiind foarte periculoase, aveau un regim aparte şi nu puteau fi depozitate la nici un depozit din România. Aceştia mai susţin că deşeurile depozitate la groapa de gunoi Glina sunt caracterizate de proprietatea de pericol H14 „ECOTOXIC”, care prezintă RISCURI IMEDIATE SAU ÎNTÂRZIATE PENTRU UNUL SAU MAI MULTE SECTOARE DE MEDIU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a dispus trimiterea în judecată a firmei Global Eco Center din Iaşi şi a administratorului acesteia, Vasile Tofan, capul de acuzare fiind constituit de neluarea măsurilor de eliminare a deşeurilor, fapta incrimată fiind legată de scandalul deşeurilor cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina.

Global Eco Center Iaşi a ajuns la Câmpulung în urmă cu opt ani, în baza unei relaţii contractuale cu Landmark Management, firma care a cumpărat fosta platformă ARO. Practic, societatea din Iaşi administrată de către Vasile Tofan s-a ocupat atunci de eliminarea deşeurilor rămase la uzina de automobile. Numai că, potrivit anchetatorilor, în acel proces de ecologizare nu s-au respectat procedurile legale. ,,(...) inculpatul Tofan Vasile a dispus, condus şi coordonat activitatea de ecologizare a platformei industriale din Câmpulung Muscel, dar, prin încălcarea repetată a obligaţiilor legale, nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase din şlamurile provenite din secţia de galvanizare, pe care le-a declarat neîntemeiat deşeuri stabilizate şi a dispus transportarea acestora la depozitul de deşeuri nepericuloase Glina, în condiţiile în care caracteristicile fizico-chimice ale deşeurilor depăşeau cu mult valorile limită ale criteriilor de levigabilitate (n.n. însuşirea de a putea fi separat prin antrenare, sub formă de suspensie, într-un lichid şi prin sedimentare succesivă) pentru toate categoriile de deşeuri acceptate la toate depozitele de deşeuri din România, indiferent de categoria acestora", se precizează în rechizitoriul întocmit de către procurorii Înaltei Curţi. Se mai specifică faptul că prin aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase s-au obţinut nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase caracterizate de proprietatea de pericol H 14 - ,,Ecotoxic" - deşeuri care prezintă sau pot prezenta riscuri imediate ori intârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător şi care nu puteau fi depozitate în ţara noastră, aşa cum specificau prevederile legale.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Mai mult, Tofan este acuzat şi că ar fi încercat să evite prevederile legale în domeniu. Procurorii au descoperit că acesta nu a respectat procedurile de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, că a trimis la ICIM Bucureşti o probă prelevată din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina şi că amesteca deşeurile la locul de tratare şi depozitare. Pentru aceste fapte, Vasile Tofan şi Global Eco Center au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de săvârşire a infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevazută de art. 98 alin. 5 lit. b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată, privind protecţia mediului.

Prefectul de Argeş a dispus efectuarea unui control la fosta platformă ARO, acolo unde incă mai sunt depozitate peste 3.000 de tone de deşeuri periculoase apartinând firmei Global Eco Center. Dacă la prima inspecţie se constatase evacuarea a circa 30 de tone de substanţe periculoase, la următoarea inspecţie Tofan a mai scos 120 de tone de deşeuri, ca urmare a unui control al Garzii Naţionale de Mediu. Potrivit unuia dintre componenţii comisiei de control, Auraş Ghiţă, şeful Poliţiei Locale Câmpulung, patronul de la Global Eco Center, Vasile Tofan, a cerut în acea perioadă o reeşalonare a programului de evacuare a deşeurilor periculoase dar acest lucru nu a fost acceptat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Potrivit graficului, Tofan trebuia să elimine trimestrial între 315 şi 470 de tone de deşeuri. Aceste cantităţi de deşeuri cu cianuri de la platforma ARO Câmpulung urmau să fie transportate la marginea Bucureştiului, la groapa de gunoi Glina, de către Global Eco Center, în înţelegere cu ECOREC, care o administrează.

Nu se ştie exact pînă în prezent ce cantitate de deşeruri cu cianuri a fost transportată lângă Bucureşti dar sunt evidenţiate exact ieşirile de deşeuri periculoase de la platforma ARO Câmpulung. Întâmplător, unul dintre transporturi a fost filmat de către un cetăţean şi în acest fel a fost descoperită întreaga reţea formată din Global Ece Center – Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina şi funcţionari ai Garzii de Mediu din Câmpulung.

Deşeurie ecotoxice periculoase H-14 au fost amestecate cu mii de tone de deşeuri menajere provenite de la populaţie, contaminând tot corpul de deşeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafaţă şi pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populatiei, asa cum spun procurorii în rechizitoriu.

Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deşeuri menajere şi provenite din construcţii  şi nu avea dreptul să primească aceste deşeuri cu cianuri având potenţial ecotoxic H14. Ca urmare, acest amestec a transformat deşeurile menajere în deşeuri ecotoxice periculoase care nu întruneau condiţiile de a fi depozitate la niciun depozit de deşeuri din România şi, în consecintă, nici la groapa de gunoi Glina.

Groapa de gunoi Glina nu deţine Acord de Mediu pentru deşeuri toxice şi cianuri, nu deţine Autorizaţie de Gospodărire a Apelor pentru deşeuri cu cianuri în amestec cu deşeuri menajere, ANRSC nu a acordat licenţă pentru deşeuri ecotoxice iar Direcţia de Sănătate Publică nu a dat aviz pentru un depozit de deşeuri menajere în amestec cu cianuri.

Pentru această infracţiune de mediu produsă la groapa de gunoi Glina, care a pus şi continuă să pună în pericol sănătatea publică, funcţionarii publici care aveau responsabilitatea conform funcţiilor deţinute, în acest caz grav de poluare, au acţionat în următorul mod: pentru Global Eco Center, Agentia de Mediu Câmpulung, la solicitarea Gărzii de Mediu, a dispus anularea Autorizatiei de Mediu pentru această firmă iar patronul acesteia a fost trimis în judecată. Pentru Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina,  a fost dispusă recent suspendarea activităţii dar pe tema expirării valabilităţii Autorizaţiei Integrate de Mediu însă nu a fost dispusă niciodată anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu, ca în cazul societăţii din Campulung, pentru depozitarea deşeurilor periculoase, ecotoxice, cu cianuri. În acest fel, groapa de gunoi Glina, contestând procesul verbal al Garzii de Meidiu, îşi continuă activitatea nestingherită sub nasul autorităţilor iar poluarea continuă să îşi facă efectele. Măsura corectă pe care autorităţile de mediu trebuiau să o aplice presupunea sancţioarea prin anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru depozitarea deşeurilor în amestec cu cianuri la groapa de gunoi Glina.

Ceea ce este şi mai grav este faptul că pe site-ul Agentiei pentru Protecţia Mediului Ilfov a fost publicată procedura de prelungire a Autorizaţiei de Mediu pentru groapa de deşeuri Glina iar primul pas în acest sens a fost făcut prin anunţul în care se spune negru pe alb că în cadrul şedintei CAT din 30.05.2017 a fost decisă continuarea procedurii pentru eliberarea Autorizaţiei de Mediu. Auzind această veste cetăţenii afectaţi care trăiesc în mizerie lângă groapa de gunoi Glina au spus că aşa ceva nu se întâmplă nici în cele mai înapoiate ţări din lume, să fie negociată şi vândută sănătatea oamenilor.

Situaţia acesta demonstrează ceea ce noi am văzut până acum doar în filmele cu mafia transportului de substanţe toxice şi anume că este extrem de dificil să scapi de deşeurile toxice după ce ele s-au strâns în cantităţi uriaşe dar şi faptul că pentru unii operatori cu astfel de substante, singurul Dumnezeu este banul: nu contează că otrăvesc locurile în care trăiesc mii sau zeci de mii de oameni, nu contează că pun în pericol viaţa acestora, contează doar banii mulţi pe care îi încasează. La groapa de gunoi Glina, dacă nu ar fi existat acea filmare a unui cetăţean ar fi continuat şi acum să se strângă cantităţi uriaşe de subsanţe periculoase şi cianuri, totul în mare secret, fără ştirea localnicilor, a presei, fără ştirea unor funcţionari publici şi doar această întâmplare a făcut să iasă la iveală toate neregulile comise de Tofan împreună cu cei de la groapa de gunoi Glina.

Proprietarii platformei de la ARO Câmpulung, societatea Global Eco Center, au făcut apel la preşedintele Klaus Iohannis, transmitând în acest sens un memoriu şi se pare că lucrurile s-au mişcat iar problemele cetăţenilor din Câmpulung s-au rezolvat în mare parte.

Cetăţenii afectaţi care sunt în prima linie în războiul cu cianurile de la marginea Bucureştiului solicită în mod public funcţionarilor cu putere de decizie să ia măsuri urgente pentru:

Ø  protejarea pânzei freatice care poate transporta la distanţe mari compuşi ai deşeurilor eco-toxice H 14;

Ø  obligarea societăţii Ecorec care administrează groapa de gunoi Glina la ecologizarea şi închiderea acesteia;

Ø  anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru groapa de deşeuri Glina ca urmare a depozitării deşeurilor în amestec cu cianuri, aşa cum au făcut funcţionarii din Câmpulung, anulând Autorizatia de Mediu pentru Global Eco Center, societatea care a transportat deşeurile cu cianuri la marginea Bucureştiului;

Ø  întreruperea imediată a procedurii de eliberare a unei noi Autorizaţii Integrate de Mediu şi aducerea urgentă la cunoştinţa publicului a acestei măsuri.

Despre Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniţi de la groapa de gunoi Glina şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora.

Experienţa consolidată a membrilor Asociaţiei A.E.D.E  în cadrul altor asociaţii au dus la obţinerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecţia mediului.

A obţinut un prim succes privind identificarea funcţionării fără Autorizaţie de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina şi a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.