Pe piata imobiliara se practica vanzarea unei locuinte, chiar daca aceasta este inca in faza de proiect. Interesul major pentru o anumita zona, tip de constructie si asa mai departe sunt motive bine intemeiate pentru care proprietarii sunt decisi sa cumpere o locuinta, chiar daca este nefinalizata. Astfel de cazuri au si un avantaj financiar, pentru ca lucrarile de constructie nu au cunoscut inca finalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poate ca tipul de proiecte blocuri sau de case ce urmeaza sa fie construite suna ideal, ba chiar vi se par perfecte. Cum stiti insa ca respectiva cladire va fi una construita corect si fara vicii? De la plan la ceea ce vi se preda in faza finala mai este cale lunga. Dezbatem asadar ce riscuri presupune o achizitie de imobil in aceasta faza.

Contractul intre parti

Asa cum este de asteptat, cele doua parti semneaza un contract. Atentie insa, trebuie sa va interesati despre teren, daca este spre exemplu ipotecat, care este regimul juridic al cotelor indivize, ce drept de proprietate exista la loc de parcare, spatiu verde, printre altele.

Un motiv bine intemeiat pentru care un contract se poate anula este executia deloc corespunzatoare. Specialistii spun ca achizitia unei locuinte in faza de proiect implica totodata grija de a urmari cum se realizeaza constructia, evolutia proiectului. In acest sens, sunt de urmarit experienta sau reputatia dezvoltatorului pe piata de proiectare case si nu numai - ce materiale foloseste, daca se respecta calitatea constructiei, autorizatia in vigoare etc. Asadar, nu doar din punct de vedere tehnic trebuie studiate actele, ci si cand vine vorba de documente precum:

  • Avizele date proiectului in cauza.
  • Avizele legate de siguranta lucrarii.
  • Autorizatia de constructie.
  • Cartea tehnica.
  • Cadastrul si actele ce dovedesc ca  dezvoltatorul detine terenul.
  • Termenii de predare.

Sunt de interes toate aceste aspecte pentru ca in final constructia trebuie sa respecte termenii legii. Nu veti dori la final constatari care sa ateste ca vecinii sunt afectati de cladire si exista un proces in acest sens sau alte astfel de neplaceri.

Atentie si la dimensionari. Probabil ca in final, camerele vor fi ceva mai mici. Depinde si cat de mici vor fi acestea fata de schita, important este sa nu se abata de la regula minima impusa de lege: un apartament de doua camere nu trebuie sa fie mai mic de 52 mp suprafata utila, camera de zi cu 18 mp, dormitor de 12 mp, baie minim 4,5 mp, spatiu de depozitare de 2 mp.

Specialistii in drept imobiliar spun ca neconcordanta suprafetei fata de ceea ce este in acte poate fi motiv de anulare a contractului sau de renegociere a pretului.

Garantii legale

Legea in vigoare spune ca pentru calitatea lucrarii in constructie se ofera o garantie de 10 ani. Nu dezvoltatorul face asta. Putini stiu ca proiectantul, specialistul care verifica proiectul, furnizorii de materiale, executantul, precum si responsabilul tehnic cu executia autorizat, dirigintele de santier autorizat, expertul tehnic atestat raspund de viciile unei constructii pe o perioada de pana la 10 ani dupa receptia unei lucrari.

Daca in contract nu sunt specificate garantiile legale, acestea pot fi totusi cerute de la cumparator.

Lucreaza cu specialisti

Proiectele de case sunt tot mai interesante si cu influente de stil, concept adus din afara. Cei care viseaza la o casa lor sunt mai atrasi ca oricand de orice este nou. Merita totusi verificat minutios cu cine colaborati pentru a vedea casa dorita in prag de finalizare.

Pe cont propriu, desi se considera ca este mai greu sa pornesti un proiect, sunt specialisti are pot oferi pachete de servicii complete. Spre exemplu, Smart Home Concept pune la dispozitie o echipa competenta sa poata realiza proiecte, sa execute, sa le adapteze - de ce nu, dupa caz. Inca din prima faza, de a pune pe hartie cum sa arate casa si pana la finalizarea ei, va pot ajuta sa proiectati locuinta.

Neincrederea in dezvoltator este cu doua taisuri; pe de o parte veti dori sa stiti fiecare stadiu de executie, ce materiale se folosesc. Pe de alta parte, emotia de a vedea rezultatul final, timpul de asteptare poate fi un inconvenient pentru cei care cauta solutia casei achizitionata cat mai repede. Cert este ca in faza de proiect aveti grija in plus de a urmari evolutia lucrarii si de cercetar pentru a vedea ca se respecta planul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.