JTI, partener special al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), susţine, ca în fiecare an, o serie de evenimente inovative sau în premieră, legate în primul rând de dans.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigi Căciuleanu, profesor, coregraf şi dansator va prezenta în premieră pe 23 iunie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, JOC’N JOC ALTITZA,  în interpretarea Maestrului Căciuleanu şi a Baletului Operei Naţionale, pe un montaj muzical semnat de compozitorul Dan Dediu. „ALTIŢA desemnează „poziţia superioară a mânecii, când este brodată”, “altitia” (din latinescul altus-a-um, „înalt”, cu  superlativul “altissima”). ALTIŢA a apărut pentru a permite mişcarea liberă a braţului. Deci şi a trupului. Plecând de la aceste două idei, libertatea de mişcare şi geometria, am imaginat pe muzica lui Dan Dediu o coregrafie în care trupurile (femei, bărbaţi, cupluri, grupuri) reprezentând deja în sine o geometrie complexă, evoluează într-o lume de structuri, forme şi/sau simboluri, ale unui spaţiu scenografic imaginat de Viorica Petrovici şi inspirat de formele proprii acestei specificităţi a iiei româneşti: ALTIŢA. Şi tocmai pentru a păstra specificitatea românească dând în acelaşi timp nevorbitorilor de limbă română modalitatea de pronunţie, am intitulat spectacolul: ALTITZA.”, explică Gigi Căciuleanu.

O altă premieră semnată Gigi Căciuleanu va fi Wolfgang, o instalaţie-performance filmată în VR şi produsă de Fundaţia Art Production cu sprijinul JTI, care va putea fi vizionată pe întreaga durată a Festivalului (23 iunie- 2 iulie), la sala Habitus. Iată ce spune Maestrul Gigi Căciuleanu despre demersul său: „Patru personaje evoluează într-un spaţiu mozartian atemporal, şi anume Wolfgang- visătorul trăind printre năluciri şi teatrale fantome..., ColombinO & ArlecchinA - o parafrază a celebrului cuplu din Commedia dell'Arte care se nutreşte de certuri şi împăcări amoroase..., Regina Nopţii - eterna divă mozartiană...Cine visează pe cine ? Toate permutările sunt nu numai posibile dar şi dorite... Fără cuvinte...Numai muzica vorbeşte ca să înşire fiecăruia a sa poveste...”.   Post producţia în VR este realizată de Les Ateliers NOMAD. Interpretează Lelia Marcu-Vladu, Lari Giorgescu, Ana Iacob, Bogdan Iacob.

Seria proiectelor lui Gigi Căciuleanu la FITS continuă pe 25 iunie, la Sala Thalia, unde va avea loc spectacolul Text Shop, de la ora 17:00.

Tot cu sprijinul JTI, pe strada Cetăţii din Sibiu se va materializa Proiectul Moştenirea, al actorului, regizorului şi profesorului Mihai Mâlaimare, un veritabil Festival al Statuilor Vivante, realizat în parteneriat cu facultăţi de teatru din România şi Moldova. Proiectul cuprinde şi o expoziţie de fotografii, la Sala Thalia, un film şi un album. „Va ramâne ceva dupa terminarea acestui proiect? O experienţă teatrală interesantă, o carte, un film, mii de fotografii, sunt, cu siguranţă, lucruri care se constituie într-un fel de patrimoniu al acestuia, o urmă vizibilă ­şi cuantificabilă. (…) Sper din toată inima că toate clipele, orele, zilele petrecute de noi în acest maraton teatral nu vor rămâne fără urmări. Am propus ceea ce ­ştiu eu cel mai bine să fac, teatru condensat, gest pătruns de trăire, emoţie declan­şatoare de emoţie. Statuia vivantă, mai mult decât orice altă formă de teatru, este capabilă să stârnească instantaneu ­şi oriunde catharsisul. Dacă ar fi numai acest lucru ş­i proiectul Moştenirea ­şi-a atins scopul! (…) Teatrul este cea mai puternică formă de viaţă, mai puternică, uneori, decât viaţa însăş­i!” - scrie Mihai Mălaimare în volumul Moştenirea, care va fi lansat la FITS.

De asemenea, cu sprijinul JTI, Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna ajung cu spectacolul Aplauze pentru poet…pe scena Sălii Thalia, pe 28 iunie, de la ora 19:00. Cei doi artişti vor recita din şi despre Eminescu, în ambianţa muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian şi ţambal de concert. ”Spectacolul acesta este ca un dar pentru mine. Am avut premiera în ianuarie, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, fiind dedicată atunci Zilei Culturii Naţionale. Am rămas multă vreme cu energia pe care mi-au dat-o cei aflaţi în sală. A fost o sală plină şi m-am hrănit pur şi simplu cu emoţiile spectatorilor. Acum, spectacolul este deja aşezat, am repetat îndelung cu Eduard, sper să se instituie această emoţie puternică şi la Sibiu, în preajma zilei marii treceri a lui Eminescu”, a spus actriţa Rodica Mandache.

Aplauze pentru poet este un proiect pentru promovarea poeziei româneşti, în ţară şi peste hotare, conceput iniţial online, care s-a dezvoltat ulterior în reprezentaţii pe scene prestigioase precum Teatrul Naţional Bucureşti sau Teatrul Stela Popescu.

„Cu JTI avem un parteneriat pe picior de egalitate. Este acel tip de parteneriat care aduce o dimensiune esenţială, care produce de la spectacole bune la ceea ce înseamnă miracol, cu adevărat „Wonder”, tema pe care Festivalul a îmbrăţişat-o anul acesta la aniversarea de 30 de ani. Probabil că este vârsta cea mai puternică a fiinţei umane, dar şi a oricărei construcţii care a întâmpinat dificultăţi, a gândit cum să se dezvolte şi la 30 de ani are plinătatea şi forţa, dar şi viziunea de a se arunca în proiecte uneori de un curaj extrem, dar care produc cu adevărat acel salt calitativ extraordinar. Vorbim de Festival, dar şi de, probabil, cea mai fierbinte legătură pe care a dezvoltat-o de-a lungul timpului cu o structură privată, care ajută Festivalul şi care în acelaşi timp se implică vizionar şi la modul major în ceea ce înseamnă dezvoltarea frumosului în lume. Mă refer la JTI care aniversează 30 de ani ca şi Festivalul. Vreau să ne dorim din toată inima, la mulţi ani nouă, tuturor, celor care diriguim ce înseamnă dezvoltarea binelui, frumosului, pentru oameni. JTI este un partener strategic de mulţi ani. Am făcut atât de multe lucruri împreună, s-au născut proiecte atât de importante, încât în clipa în care spui JTI spui în primul rând calitate, zona dansului, zona proiectelor unice. Împreună am făcut de la filme în Virtual Reality la proiectul „statuilor vivante”, Moştenirea. Tot ceea ce înseamnă Întâlniri cu totul şi cu totul importante. Haideţi să ne adunăm vocile, simţirea, gândul bun împreună şi să spunem tuturor prietenilor din JTI, dar şi tuturor celor care sunt împreună cu noi, din toată inima, la mulţi ani, să fim sănătoşi şi să putem să facem miracole în continuare.”, a declarat Constantin Chiriac, Preşedintele FITS.

„Poate nu e chiar o întâmplare că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi JTI România aniversează 30 de ani de existenţă. Iar dacă da, este o întâmplare fericită, una dintre acele Întâlniri memorabile în spirit, cu oameni, cu locuri, cu arte. Din cei 30 de ani, 15 i-am parcurs împreună, într-un parteneriat special, care ne face cinste. În fiecare an, timp de zece zile, capitala culturală a României devine o imensă scenă internaţională pentru teatru, dans, muzică, circ, spectacole de stradă, carte, expoziţii, conferinţe, care adună laolaltă oameni şi lumi întregi. Festivalul impresionează, tulbură, schimbă în bine, creşte de la an la an. La Sibiu se nasc idei, se concep proiecte, se gândesc evenimente, se fac şi desfac spectacole, se creează punţi, iar oraşul se transformă într-un ţinut magic şi captivant, de care, ca spectator, nu te mai poţi desprinde şi de unde nu poţi lipsi. Ba, şi mai mult, te transformi în actor, parte a Festivalul care celebrează viaţa, bucuria de a trăi, prietenia şi încrederea. La mulţi ani, FITS!  La mulţi ani, JTI! Le urez prietenilor Festivalului să se bucure de frumos decenii întregi de acum înainte! Îi doresc prietenului Constantin Chiriac să nu renunţe, să nu se oprească, să nu obosească în anii care vor veni. Felicitări, Constantin şi tuturor celor care, alături de tine, înfăptuiesc minunea, iar şi iar!”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

JTI şi-a început activitatea în România în urmă cu 30 ani, în 1993 (ca R.J. Reynolds) şi de atunci se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), al Filarmonicii „George Enescu”, al  "Turneelor de poveste" - serie de turnee muzicale în oraşele mici, Festivalului SoNoRo, proiectelor CoolSound şi Aplauze pentru poet, precum şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural naţional în dansul contemporan. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente şi medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării, sau intervenţii în situaţii de urgenţă (ca rezultat al pandemiei, războiului, inundaţiilor etc.).

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 46.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.