Aşa-numita „taxă pe soare” este o invenţie, un fapt neadevărat, care nu merită prea multe comentarii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adevărul este că, într-un interval de timp scurt şi mediu, nu există nicio intenţie privind introducerea unei noi taxe în domeniul producerii energiei de către prosumatorii români care îşi montează panouri fotovoltaice în propriile locuinţe. Nici pentru energia consumată, nici pentru energia produsă.

Discuţiile apărute în spaţiul public pe această temă au fost determinate de o directivă europeană, care prevede posibilitatea, în anumite condiţii cumulative, a introducerii unei taxe.

Subliniez însă că nu este obligatorie impunerea unei taxe suplimentare în acest sens. Singura oportunitate pentru ca taxa respectivă să intre în vigoare ar fi ca România să deţină un număr considerabil de prosumatori, care ar trebui să însumeze 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic naţional, într-un interval de câţiva ani, ceea ce este practic un obiectiv de neatins.

Este foarte puţin probabil ca ţara noastră să ajungă la acest procent în data de 1 decembrie 2026 şi astfel să îndeplinească cerinţele privitoare la introducerea acestei taxe. Însă şi dacă ar fi aşa, rămâne la latitudinea fiecărui guvern european să stabilească sau nu înfiinţarea unei taxe...

În concluzie, este o informaţie eronată, iar românii trebuie să cunoască adevărul despre ceea ce li se întâmplă. Nu există în acest moment şi nici în viitorul apropiat vreo posibilitate ca prosumatorii de energie din surse regenerabile să aibă în vreun fel de suferit de pe urma investiţiilor făcute în acest domeniu.

Dimpotrivă, oamenii sunt încurajaţi, prin programele oferite de stat, să investească în energia din surse regenerabile, fapt ce le va aduce beneficiile scontate şi un preţ mult mai bun pentru energia electrică consumată.

În această idee, deputaţii PNL au susţinut şi votat o lege care prevede reducerea TVA de la 19 la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură şi panourile solare termice, care se va aplica atât  persoanelor fizice, cât şi instituţiilor publice ale administraţiei publice locale şi centrale.

Scăderea TVA pentru livrarea şi instalarea pompelor de căldură, panourilor fotovoltaice şi panourilor solare termice reprezintă o decizie extrem de pozitivă pentru populaţie, efectele legii fiind reducerea consumului de energie electrică, precum şi susţinerea românilor care investesc în surse alternative de energie.

 

Deputat PNL Bacău,

ELENA HĂRĂTĂU

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.