„În plină pandemie şi război anti-tutun, am plătit taxele şi ne-am văzut de treabă. Ieri, JTI România a virat la buget 243 milioane lei, însemnând accize şi TVA pentru produsele puse pe piaţă în aprilie, precum şi alte taxe. Pe tot anul 2019, am virat la buget peste 4,2 miliarde lei, cu aproape 30% mai mult faţă de 2018, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria la conferinţa „Deciziile în Noua Economie”, organizată de EM360 şi România Durabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit execuţiei bugetare anunţate ieri, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat în primele patru luni ale anului un avans semnificativ de 40,34% (an/an), ceea ce înseamnă că tutunul este cel mai solid contribuabil la buget. Acestea sunt aspecte pozitive, dar deficitul e de natură să ne dea tuturor frisoane şi nu e exclus ca decidenţii să-i împovăreze tot pe cei care trag. În criză generalizată nu mai putem vorbi de stabilitate, dar predictibilitatea e încă posibilă, dacă deciziile vor fi transparente, vor implica actorii economici şi vor fi luate la timp, adică din vreme, pentru ca planurile de afaceri să poată fi adaptate”, a mai declarat Gilda Lazăr. 

Oficialul JTI a adăugat că, în toată această perioadă, de la declararea pandemiei şi până în prezent, JTI nu a trimis pe nimeni în şomaj tehnic şi nu a făcut disponibilizări. Salariile au fost plătite integral, la fel taxele pe fiecare salariu. Într-un an, un angajat JTI generează, colectează şi plăteşte către stat acciza, TVA, taxe pe profit şi impozite locale în valoare de aproximativ 3,5 milioane lei. „Ca urmare, aceşti angajaţi ar vrea să fie şi ei parte din ceea ce li se întâmplă, să fie consultaţi şi respectaţi. Ne aşteptăm, aşadar, să se renunţe la moda atât de tentantă a ordonanţelor şi a deciziilor luate peste noapte şi să se revină la legiferarea normală, cu respectarea principiilor Codului Fiscal”, a punctat Gilda Lazăr.

„Putem da aceste veşti bune pentru că anul trecut nu am avut parte de mari schimbări legislative, calendarul de accizare a fost respectat, cu modificările generate de cerinţele europene, iar nivelul pieţei negre a ţigaretelor a fost sub 14%. În anul în curs lucrurile se schimbă. Guvernul din Moldova a dat liber la import de ţigări fără taxe unor firme din Transnistria, ceea ce se va reflecta în nivelul contrabandei din România”, a mai spus directorul JTI.

Contrabanda ar putea fi impulsionată şi de eventuala schimbare a cadrului de reglementare. „În Parlament se află în dezbatere un proiect al activiştilor anti-tutun, depus de USR, care prevede vânzarea ţigaretelor pe sub tejghea, ceea ce ar duce la o creştere fără precedent a pieţei negre. Industria tutunului e rezilientă şi conservatoare, dar este una dintre cele mai reglementate şi depinde de deciziile administraţiei. Iar schimbările legislative şi fiscale, care pot impulsiona contrabanda, sunt cele mai mari pericole pentru companiile din domeniu, pentru angajaţii noştri şi pentru bugetul statului”, a adăugat Gilda Lazăr.

Ce decizii de relansare economică sunt aşteptate în 2020? „Se vorbeşte mereu despre relansarea economiei prin atragerea de noi investitori. Dar trebuie să ne gândim şi la investitorii captivi, care sunt deja aici şi au tot interesul să continue să investească. Industria noastră a investit recent în produse de nouă generaţie, cu potenţial de risc redus. Sunt presiuni pentru creşterea taxării acestor categorii. În mod normal, se aşteaptă să crească o piaţă şi abia apoi e taxată suplimentar. Să nu uităm că fiscalitatea funcţionează pe principiul subsidiarităţii. Amintesc despre o decizie extraordinară pe care a luat-o un guvern liberal, şi anume cota unică. Nu trebuie să ne dea nimeni voie să luăm decizii care să ne avantajeze ca ţară. Nu trebuie să aşteptăm lumină verde de la Bruxelles în materie de fiscalitate. Aşteptăm din partea guvernării decizii pe cât de cumpănite pe atât de curajoase”, a concluzionat reprezentantul JTI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.