Deputatul PNL George Tuţă şi senatorul PSD Radu Oprea, alături de peste alţi 100 de parlamentari cosemnatari, au depus miercuri propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă face parte dintr-un pachet de legi, unele fiind deja în vigoare, prin care parlamentarii şi-au propus să vină în sprijinul cetăţenilor, cu scopul creşterii incluziunii financiare.

Incluziunea financiară este mijlocul prin care oamenii îşi pot face banii să lucreze pentru ei, permiţându-le, în acest mod, să îşi maximizeze oportunităţile, să se angajeze mai uşor, să devină autonomi, sporind bunăstarea lor şi a familiilor şi aducând avantaje deopotrivă pentru sine şi societate.

Mi-am concentrat activitatea parlamentară pe pregătirea şi adoptarea mai multor legi prin care să oferim un cadru predictibil şi, de ce nu, prietenos între cetăţeni şi digitalizare. Drept urmare, am iniţiat proiectul de lege împreună cu Radu Oprea dintr-un motiv foarte simplu. Logica economică ne spune că o dată ce un număr mai mare de români are un cont bancar şi eventual un card ataşat, creşte gradul în care comunitatea face parte activ din circuitul economic. Mai simplu, a deţine un cont şi un card înseamnă că poţi avea acces la servicii mai bune, la produse mai ieftine. De asemenea, prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetăţean să aibă opţiunea stabilirii unei relaţii predictibile şi unitare cu instituţiile statului. Să renunţăm uşor, uşor la birocraţie, la statul la cozi la ghişee sau casierii, să ne uşurăm viaţa reciproc: a contribuabilului, dar şi a funcţionarilor. Statisticile spun că neîncrederea este mare în rândul acestor categorii: “Cine îţi dă azi ceva pe gratis fără vreun interes ascuns?” Doresc să transmit însă foarte clar: există un interes al statului, deloc ascuns şi foarte legitim. Românii trebuie să facă parte din circuitul economic bancarizat ca parte a eforturilor de bunăstare. Economia nu poate creşte sănătos decât într-un ecosistem transparent şi digitalizat. O să vă ofer şi o cifră: 72% dintre români nu au auzit de posibilitatea de a deţine gratuit un cont bancar. Este o realitate pe care statul trebuie să o schimbe în scurt timp. Cel mai probabil vom încuraja atragerea de fonduri europene pentru campanii insistente de comunicare adresate categoriilor sociale vulnerabile, cu acces redus la informaţie şi educaţie financiară. Faptul că aproape trei români din patru nu au acces la această informaţie este îngrijorător şi trebuie corectat. Crizele multiple de azi, suprapuse şi interconectate, pot fi trecute ceva mai uşor în condiţiile unei bancarizări crescute a cetăţenilor din România. Am avut numeroase consultări cu voci autorizate pentru a scrie o lege cât mai bună, pentru a crea un cadru legislativ uşor de înţeles şi de pus în aplicare. De aceea am încredere că va fi susţinută şi adoptată în cel mai scurt timp”, a declarat deputatul George Tuţă.

Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu deputatul George Tuţă era necesară, având în vedere că mai multe studii arată că ţara noastră nu stă bine la gradul de incluziune financiară. Ne dorim să se rezolve o serie de probleme cauzate de lipsa dezvoltării incluziunii financiare, iar cetăţenii să aibă acces la servicii financiare, dar şi la informaţii pentru a accesa aceste servicii cu cele mai mici comisioane”, a declarat Radu Oprea.

Exemple de modificări prevăzute:

„Art. 44 - Instituţiile de credit nu pot refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază, decât în cazurile în care consumatorul are deja un cont de bază deschis sau deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispoziţiilor privind prevenirea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului, conform Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare.”

„Art. 54 - (1) În cazul consumatorilor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 lit. e), instituţiile de credit:

a) oferă gratuit serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. a), lit. c) şi lit. d), punctul i) şi ii);

b) oferă gratuit serviciul de interogare a soldului prin intermediul aplicaţiilor de internet banking.

c) percep comisioane minime pentru serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1), cu excepţia serviciilor prevăzute la lit. a), lit. c) şi lit. d),punctele i) şi ii);

(2) Serviciile prevăzute la alin.(1) se vor asigura pentru şi în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizaţiilor şi alocaţiilor de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale  ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti.”

Deputat PNL George Tuţă

Senator PSD Radu Oprea

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.