Panourile solare sunt din ce în ce mai populare, fiind o metodă sigură şi sustenabilă prin care îţi poţi asigura un consum de energie necesar în viaţa de zi cu zi şi, mai mult decât atât, acestea îţi oferă oportunitatea de a contribui la binele planetei, prin folosirea unei surse de energie regenerabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalarea unor panouri pentru energia are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Iată care sunt acestea:

  • Avantaje

Primul şi probabil cel mai important aspect al acestui tip de energie este faptul că te ajută să economiseşti la plata facturilor. Mai mult decât atât, ai posibilitatea de a vinde energia solară produsă şi pe care nu o utilizezi, iar astfel vei obţine un mic profit în timp ce faci şi un bine.

În al doilea rând, motivul pentru care panourile solare sunt atât de populare şi promovate este faptul că acestea nu produc daune mediului. Funcţionarea acestora nu generează, direct sau indirect, emisii poluante. Iar dacă vorbim de utilizarea lor la scară largă şi pentru perioade îndelungate de timp, acestea pot reduce arderile de cărbuni din centrale sau pot limita consumul de energie nucleară.

În ceea ce priveşte investiţia iniţială, amortizarea costurilor se va face într-o perioadă medie de 5 ani, luând în calcul facturile mult mai mici la electricitate şi gaz, precum şi profitul pe care îl poţi avea prin vânzarea energiei obţinute. Mai mult decât atât, instalarea unui astfel de sistem va creşte valoarea locuinţei în cazul în care te gândeşti să o vinzi.

  •  Dezavantaje

Deşi utilizarea folosirea energiei sustenabile este văzută ca fiind un lucru pozitiv, aceasta are şi câteva minusuri pe care ar fi de preferat să le ai în vedere atunci când te gândeşti la instalarea unui astfel de sistem.

Principalul dezavantaj despre care am putea vorbi este investiţia destul de mare pe care trebuie să o faci la început. Aceasta presupune cumpărarea sistemului şi a accesoriilor pentru panourile solare, acoperirea cheltuielilor cu personalul autorizat, precum şi plata facturilor până când costurile se vor amortiza.

Un factor pe care trebuie să îl mai ai în vedere atunci când te gândeşti la un astfel de sistem este faptul că panourile depind de soare. Astfel, pe timpul nopţii acesta nu vor mai genera energie sau căldură, iar în anumite perioade din an, precum toamna sau iarna, ele vor produce energie şi putere limitate.

În cele din urmă, pentru a maximiza energia obţinută cu ajutorul panourilor solare, trebui să acorzi o deosebită atenţie locului de amplasare a acestora: de regulă, trebuie aşezate către partea din sud a acoperişului, la un unghi cuprins între 15 şi 40 de grade. Trebuie să te asiguri în permanenţă că acestea nu sunt acoperite de umbra copacilor sau a altor clădiri din împrejur, astfel încât să fie funcţionale.

În concluzie, folosirea panourilor solare ca surse de energie alternativă este o variantă pe care toată lumea ar trebui să o ia în considerare, având în vedere resursele planetei, precum şi avantajele financiare pe care acestea le oferă. Pe lângă acest aspect, astfel de sisteme ajută la îmbunătăţirea vieţii cotidiene şi oferă sustenabilitate pe termen lung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.